Empreses 10/11/2013

Una aplicació que ajuda pimes i autònoms a estalviar

Jordi del Castillo i Emili Suay han ideat l'aplicació per a mòbils Q-Tax, que permet als autònoms obtenir una factura en només 15 segons

Franc Marín-camp
3 min

Gairebé el 20% de la població ocupada a l'Estat són autònoms, una xifra que supera els tres milions de persones. Un dels principals problemes que tenen és deduir les despeses derivades de la seva activitat professional. El menú diari, els desplaçaments en taxi o els tiquets d'aparcament són despeses deduïbles que, sovint per falta de recursos dels mateixos establiments, les empreses no acaben desgravant. Tenint en compte aquest handicap, Jordi del Castillo i Emili Suay han ideat l'aplicació per a mòbils Q-Tax, que permet als autònoms obtenir una factura en només 15 segons.

"Els càlculs diuen que els autònoms i les empreses deixen de reclamar 100 milions d'euros deduïbles fiscalment al cap de l'any per falta de mitjans", explica Del Castillo, que és CEO de Nodus, l'empresa que ha llançat l'aplicació al mercat. Amb un mes de vida, Q-Tax consta de dues versions de la mateixa aplicació, una per a l'usuari i una altra per a l'establiment, que es poden descarregar de manera gratuïta. Actualment, els usuaris poden fer servir aquesta apli en restaurants, però la companyia té previst ampliar el servei a comerços, taxis i pàrquings i, més endavant, a gasolineres. De moment, l'aplicació només està disponible per a Android, però s'espera que abans d'acabar l'any ho estigui també per a iPhone.

Un estalvi per a tothom

Amb un capital inicial de 75.000 euros, Q-Tax ja compta amb uns 220 usuaris que poden fer servir l'aplicació en més de 40 punts de restauració repartits per tot l'Estat. L'aplicació suposa per a autònoms i pimes un estalvi d'entre el 30% i el 50%, assegura Del Castillo. L'ús de Q-Tax per a l'establiment és completament gratuït. Els usuaris, en canvi, paguen 0,35 euros per cada factura que demanen, sigui de l'import que sigui. Alhora, la companyia cedeix 0,05 euros de cada factura al comerç o restaurant perquè promogui l'aplicació. Fins a finals d'any, Del Castillo preveu que els usuaris facin unes 50.000 transaccions. Després d'aquesta data, l'objectiu que Nodus es marca són 400.000 factures al mes o, cosa que és el mateix, fins a 20.000 usuaris fent servir l'aplicació cinc cops a la setmana. Les previsions de l'empresa són arribar als 4.000 establiments en un any. Amb cinc treballadors i diversos col·laboradors externs, la companyia té la seu al Centre Internacional de Negocis de Catalunya (CINC).

El funcionament de l'aplicació és senzill. Q-Tax registra les dades fiscals de les dues parts i, a partir dels tiquets de compra, l'usuari crea la seva pròpia factura, que ha de ser validada per l'establiment. Posteriorment, el client pot descarregar-se la factura, que arriba al correu electrònic de les dues parts. L'apli inclou un cercador de punts que disposen de Q-Tax, que tenen l'opció de penjar informació i promocions dels seus serveis. En cas que l'usuari sigui client habitual del local, l'aplicació guarda les dades i així s'agilitza el procés en posteriors visites.

Exportable

Del Castillo té l'ull posat en països com França, amb una forta càrrega impositiva. No obstant, també veu atractius altres mercats com Itàlia, Alemanya, Holanda i Portugal i, fora de la zona euro, el Regne Unit i Israel. D'aquesta manera, Nodus descarta d'entrada països com el Brasil o els Estats Units, valorats en un primer moment, per les diferents legislacions que tenen cada un dels estats que formen les dues nacions.

El CEO del grup preveu que els mercats exteriors puguin arribar a representar el 30% de la facturació en un termini de tres anys. En tot cas, l'expansió a escala internacional es durà a terme al mateix temps que es consolida el producte a Espanya, que, segons Del Castillo, serà el principal mercat a mitjà termini. "No és incompatible validar l'aplicació al nostre país i investigar nous mercats", assegura el soci fundador de Nodus.

stats