FET RELLEVANT
Empreses 18/11/2012

Un altar per a Christine Lagarde

i
àlex Font Manté
2 min

Com és lògic, la vaga general s'ha endut gairebé tots els titulars d'aquesta setmana. De fet, el mateix dia de la vaga es va produir una notícia que durant una estona va acaparar protagonisme, però que després va quedar diluïda. Olli Rehn, vicepresident econòmic de la Comissió Europea, va assegurar que Espanya ja no haurà de fer més retallades fins al 2014. Celebrem-ho: en llenguatge brussel·lès , això equival a reconèixer que potser sí que s'ha forçat massa la màquina.

El mes passat el Fons Monetari Internacional va reconèixer que s'havia equivocat i que les seves estimacions tècniques eren errònies: les retallades tenien un efecte contractiu més agressiu del que el mateix FMI havia calculat inicialment. Van fer un honest mea culpa (algú li haurà d'anar aixecant un altar a Christine Lagarde) que ha obert camí. Preguntat per aquesta qüestió, Olli Rehn va assegurar la setmana passada que encara estava "comparant" els seus propis càlculs amb els de l'FMI. I dimecres Rehn va acabar de reblar el clau afirmant que Espanya ja no haurà de fer més retallades en els pròxims 13 mesos. Alguna cosa es mou.

Això no vol dir que s'abandoni l'austeritat per sempre més. El dèficit s'haurà de rebaixar igualment. Simplement, sembla que s'ha aconseguit el que molta gent desitjava des de feia temps: un termini més ampli i menys agressiu. Rehn va dir que no caldran més retallades, tot i saber que Espanya no complirà ni per casualitat l'objectiu de dèficit per a aquest any i el vinent. És un canvi transcendental que caldrà certificar.

Mariano Rajoy hauria d'aprofitar l'oportunitat per centrar-se d'una vegada per totes a aprovar polítiques que afavoreixin la recuperació econòmica. És incomprensible que ara que està a punt de complir el primer aniversari com a president espanyol encara no hagi aprovat mesures que facilitin la creació d'empreses. I això no és culpa de Brussel·les.

Àlex Font és coordinador de l''Emprenem'.

stats