LA BUTXACA
Empreses 24/02/2013

Els aliments de la crisi

Ariadna Trillas
2 min
Els aliments de la crisi

Aliments cars

És relativament senzill deduir coses sobre la vida dels altres quan esperem per pagar a la cua del supermercat. La senyora carregada amb tres dotzenes de iogurts i pots de galetes ens diu alguna cosa, igual que el jove amb vuit cerveses i dues pizzes del costat. Però el que mengem no té només a veure amb els estils de vida. La crisi s'ha colat a la taula. Les últimes dades sobre el consum d'aliments a la llar, que corresponen al novembre, xifren en 658,66 quilos el total que mengem a l'any a l'Estat per persona, que ens costen 1.461,98 euros. L'any anterior cada ciutadà va menjar 659,9 quilos d'aliments, mentre la despesa havia estat una mica superior. És a dir, ingerim un 0,6% menys d'aliments però ens hi gastem un 0,8% més.

Què mengem?

Les dades, que són del ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, són més eloqüents si ens remuntem als inicis de la crisi. La diferència entre l'últim any de bonança i el clatellot (el pas del 2007 al 2008 i 2009) pel que fa al consum de menjar per habitant va baixar de cop de 648 a 636 i 640 quilos, respectivament. Sí. En volum, podem pensar: ens hem anat recuperant. La qüestió és si mengem el mateix.

Retorn a la patata

No, no mengem el mateix. Algunes coses han canviat. Agafem, per exemple, l'informe El consum alimentari a Espanya corresponent a l'any 2006. Encara tots feliços o, en terminologia dels governants i economistes dominants, "estirant més el braç que la màniga". Quins productes compràvem més per menjar a casa? Doncs els increments més grans corresponien als vins (més 17%), la fruita seca (15,1%), els plats preparats (7,5%), els vins espumosos i els caves (7%). En canvi, baixaven en picat les patates i els llegums. A qui li vénen de gust patates i llegums en plena bombolla? En total, la despesa en menjar a les llars escalava de mitjana un 10,5%. L'any 2008 (sempre comparant dades de novembre a novembre) es va notar un canvi radical, traduït en un increment important del consum de pasta, vi de taula, patates, o la caiguda de l'oli d'oliva.

Més pizza

A partir d'aleshores, veiem tendències inequívoques. De carn de pollastre s'ha passat de consumir-ne 12,7 quilos per càpita de mitjana a 14,5 quilos el 2012. En canvi, en el mateix període, el consum de carn de vedella, més cara, ha baixat de 7,2 a 6,4 quilos per persona. La de bou, xai i porc fresques, també a la baixa. De llet, hem passat de 79,8 litres per persona fa cinc anys a 73,6 litres. Pel que fa al pa, n'hem disminuït el consum de 40 a 35 quilos. Per cert, de productes a pes (que inclou bases de pizza i masses de pasta fullada i farines, a més de mel i sal) des de la primera recessió (2009) ens n'empassem gairebé un quilo més. A la cua del súper veurem més capses de pizza.

Car i congelat

En tot cas, la llei de l'oferta i la demanda funciona com un rellotge. Es veu de manera nítida l'any 2011 amb la carn congelada. El consum en milers de quilos es va incrementar un 14,2% en dotze mesos. I ens hi vam gastar un 10,4% més!

stats