23/09/2012

Zones blaves que siguin intel·ligents i sostenibles

2 min
Zones blaves que siguin intel·ligents i sostenibles

A Barcelona hi ha més de 30.000 contenidors d'escombraries i 50.000 places d'aparcament regulades. ¿Estan gestionats de manera eficient i sostenible? Irene Compte, directora executiva d'Urbiotica, una start-up catalana dedicada al disseny de sensors i sistemes d'informació integrats per millorar els serveis urbans, creu que no. "Creiem que els ajuntaments poden treure més profit dels avenços tecnològics per millorar la gestió dels serveis públics i reduir els comptes de despesa", explica Compte des de les oficines d'Urbiotica, a la UPC. En col·laboració amb enginyers d'aquest centre, l'empresa ha desenvolupat una sèrie de dispositius sense fils que permeten detectar si una plaça de zona blava està ocupada, i obtenir informació en temps real sobre la disponibilitat d'aparcament en una ciutat. El dispositiu també permet controlar el frau (saber quan un conductor sobrepassa el temps límit d'aparcament en àrees controlades), i aconseguir així l'objectiu real de les zones blaves: assegurar l'alta rotació de places i facilitar l'aparcament. Es calcula que al voltant d'un 40% del trànsit urbà és originat per cotxes que busquen aparcament, un fet que genera un excés innecessari d'emissions de CO, explica Compte.

La ciutat de Niça ha apostat per Urbiotica per desenvolupar un sistema d'aparcament intel·ligent, en el marc d'un ambiciós programa de mobilitat sostenible, que finalitzarà el 2014. "Niça tenia un greu problema de circulació i el frau a les places regulades superava el 60%", explica Compte. Amb un pressupost total de 14 milions d'euros, el projecte preveu la instal·lació de 14.000 sensors en places d'estacionament regulades de tota la ciutat. Aquests sensors van connectats per radiofreqüència a un sistema informàtic integral, gestionat des de servidors al núvol ( cloud computing ). Urbiotica ja ha finalitzat la primera fase del projecte -instal·lació de 1.000 sensors en zones blaves- i presentarà a l'octubre una aplicació per a mòbil en què els ciutadans de Niça podran informar-se sobre la disponibilitat d'aparcament a la seva ciutat. L'Ajuntament de Niça ha calculat que només amb la millora de la gestió dels aparcaments recuperaran la inversió en dos anys i mig.

Urbiotica ha desenvolupat altres sensors, com els que mesuren el nivell d'ocupació dels contenidors d'escombraries. Amb aquesta dada es podrien dissenyar rutes de recollida més eficients i estalviar en transport i gasolina, recorda Compte. La start-up també treballa amb dispositius per regular la intensitat de llum dels fanals i informar sobre la contaminació acústica i atmosfèrica.

stats