20/05/2012

La Xina també s'apunta a la sostenibilitat

2 min
La Xina també s'apunta 
 A la sostenibilitat

¿És possible garantir el creixement econòmic als països emergents sense haver de repetir el mateix patró industrial -dependent del petroli i contaminant- dels països occidentals? La resposta és que sí: fomentant la inversió en economia verda. "Després de trenta anys de creixement desenfrenat, la Xina ha fet un gir clau cap a una política dirigida a fomentar la innovació i la indústria verda, com les energies renovables", explica Zhang Yonghsheng, el director del Centre de Recerca per al Desenvolupament (DRC).

El DRC és una institució dependent del govern xinès que investiga les polítiques econòmiques i socials adequades per al país. Segons Zhang, "la implementació d'una economia verda és fonamental per aconseguir una taxa de creixement econòmic que permeti alhora reduir les desigualtats socials, crear llocs de treball qualificats i mitigar els efectes sobre el medi ambient". Les idees de Zhang han estat defensades per un grup d'economistes internacionals reunits a Barcelona aquest mes per discutir els reptes de la crisi financera i el canvi climàtic. Per als països emergents, la necessitat de reorientar els mercats cap a una economia verda obre un ampli ventall d'oportunitats econòmiques.

La revolució verda

És l'anomenada tercera revolució industrial o revolució verda, basada en la inversió en renovables, la descentralització dels recursos energètics i l'aplicació de les tecnologies de la informació i el coneixement per fomentar la interconnexió entre diferents sectors i regions en un món cada cop més globalitzat. En són exemples evidents Alemanya, Corea del Sud i el Japó, tres països on els governs van anticipar la seva aposta cap a la innovació en el sector de les renovables i l'eficiència energètica, i avui tenen una economia més estable malgrat la crisi. Un estudi elaborat pel Banc Mundial i l'equip d'investigació del DRC estima que l'any 2030 la Xina es consolidarà com a líder mundial en innovació i fabricació de tecnologies netes, com el vehicle elèctric. Aquest sector representarà el 6% d'exportacions xineses i suposarà la creació d'entre 4,4 i 7,8 milions de llocs de treball nous.

No obstant, l'èxit de l'economia verda depèn d'un "consens global ferm, ja que els estats, per si sols, no tenen incentius suficients per redreçar la seva política de creixement", recorda Zhang. "Cal canviar de paradigma. No hem de preguntar-nos quantes emissions estem disposats a reduir, sinó quantes en volem emetre", diu. Reconduir el capital cap a l'economia verda requereix la introducció d'incentius públics, "ja que el mercat per si sol no és responsable del canvi climàtic". Una altra mesura urgent és reduir les distorsions en els preus dels recursos naturals, com l'aigua o l'electricitat, "que estan massa subvencionats", comenta. Mesures com aquesta perjudiquen els més pobres, per la qual cosa, diu Zhang, cal fer mesures compensatòries.

stats