Empreses 15/11/2015

Xavier Palomer: “La salut mental sempre ha sigut el germà pobre de la medicina”

Conseller delegat de Psious, empresa de realitat virtual i salut

Paula Solanas
2 min
Xavier Palomer:“La salut mental sempre ha sigut  el germà pobre de la medicina”

Dos antics companys d’universitat es retroben i decideixen crear una empresa d’innovació tecnològica en el camp de la salut mental. Vau estudiar física. Què en sabíeu de curar pors? El Dani [Roig, cofundador de Psious] sempre ha tingut fòbia a volar. Un dia es va posar a buscar solucions per tractar-se i de seguida es va adonar que les teràpies tradicionals no eren gaire efectives per solucionar el problema. Vam basar-nos en estudis que ja s’havien fet sobre la reacció de pacients a ambients de realitat virtual per superar pors. Després d’un parell de proves pilot vam veure que aquest tipus de tractament podia atreure el mercat. El producte final és una aplicació mòbil i al núvol que funciona col·locant l’ smartphone en unes ulleres 3D.

Ara heu tancat un acord amb la companyia Sanitas perquè a les consultes ofereixi el vostre tractament. Per ara estem col·laborant amb psicòlegs que tenen consultes privades, però també hem començat una prova pilot amb el servei de salut pública a Múrcia. Tenim confiança perquè considerem que hi ha espai per créixer, però es tracta d’un complement a les teràpies tradicionals. Ens vam fixar que les empreses d’aquest sector estaven molt poc enfocades al negoci i es basaven en tecnologia antiga.

¿Encara es desconfia a l’hora d’utilitzar aplicacions mòbils amb pacients? A Espanya no hi ha tanta acceptació com als Estats Units. A més, la salut mental sempre ha sigut el germà pobre de la medicina. Amb aquesta ajuda tecnològica volem fer que cada vegada sigui més atractiu tractar-se d’aquesta manera. La nostra visió a llarg termini és convertir-nos en una plataforma de realitat virtual en el camp de la salut. La idea és treure un nou ambient de realitat virtual cada mes per poder augmentar el catàleg. Podem aplicar la mateixa solució a altres trastorns, com l’autisme, o fer-lo servir per a l’entrenament de metges.

Aquest any heu tancat una tanda de finançament d’un milió d’euros liderada per Rothenberg Ventures, un fons de Silicon Valley que ha creat el primer accelerador de start-ups de realitat virtual. ¿El vostre futur és a l’altra banda de l’Atlàntic? Als Estats Units es prenen més riscos a l’hora d’invertir, perquè per a ells el retorn és molt més elevat. Allà estem mantenint converses amb l’asseguradora mèdica Kaiser Permanente, puntera en la innovació dins el camp de la salut. Farem el possible per quedar-nos a Barcelona, però aquí el finançament és escàs. Vam haver d’arrencar el projecte tirant de la famosa triple F [ family, friends and fools ; és a dir, família, amics i ximples] i finalment vam decidir provar sort a Silicon Valley.

Pràcticament no heu facturat, però ja sou 19 persones treballant entre Barcelona i San Francisco i esteu preparant la segona tanda de finançament. Ara començarem la fase de comercialització activa i no acabarem de desenvolupar el producte fins al mes de maig. Fer tecnologia tan innovadora també vol dir gastar molts diners a renovar-se constantment. Tot i així, hem tingut la sort d’incorporar dos grans valors a l’empresa: l’exdirector de la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica, Fernando Aguado, i l’exdirector general de la farmacèutica Abbott a Espanya, Matthew Mittino.

stats