Empreses 14/09/2014

William Cline:“No tinc clar que salvar Lehman hagués evitat el que va passar després”

investigador sènior de l’institut econòmic Peterson a Washington

-j. F.
2 min
William Cline:“No tinc clar que salvar Lehman hagués evitat el que va passar després”

¿El sorprèn que Lehman no estigui liquidat del tot fins al 2018? No, per la dimensió i complexitat de l’operació. Tenia entre 400.000 i 500.000 milions de dòlars en actius i va ser la suspensió de pagaments més gran de la història dels Estats Units.

El hòlding de Lehman augmenta cada any les seves previsions de deutes a tornar. ¿Amb aquesta millora es pot interpretar que el banc no estava tan malament i que fins i tot podria haver sobreviscut? Encara que ingressi més del que esperava, hi ha un forat enorme. Era profundament insolvent. No existia cap alternativa realista, com ara concedir-li un gran préstec [públic] de la Reserva Federal i esperar que al cap d’uns anys es cobrís.

Sis anys després, ¿ha canviat el sector de la banca d’inversió a Wall Street? Sí, hi hagut un canvi radical. Els grans bancs del passat han desaparegut. És a dir, Lehman i Bear Sterns -que va comprar JP Morgan- han desaparegut i Goldman Sachs s’ha convertit en un hòlding amb accés a finançament de la Fed. Els bancs d’inversió es caracteritzaven perquè tenien un endeutament extremadament elevat, del tipus de 30 dòlars en actius per 1 en capital. Aquest escenari ha canviat. Hi ha menys endeutament i molt més control.

El sector, per tant, és més cautelós? Bé, no té el mateix risc que tenia abans, amb grans deutes que estaven finançats per un capital de molt curt termini i bàsicament sota l’assumpció que res aniria malament.

¿Creu que el govern hauria d’haver rescatat Lehman i no deixar-lo caure? No tenien alternativa sense provocar un cost fiscal enorme, perquè el forat era d’entre 100.000 i 200.000 milions de dòlars. La lliçó és que cal un sistema que en situacions com aquella disposi d’un procés ordenat en què tothom sap què passarà. Així, no tens la reacció en cadena [que es va viure el 2008] en què la confiança es desploma i es genera una incertesa que posa moltes més institucions en problemes.

S’hauria evitat el caos posterior? No tinc clar que només salvar Lehman hagués evitat el que va passar després perquè hi havia altres pressions. Hi havia el problema d’AIG -l’asseguradora que va ser rescatada-, la venda de Merill Lynch [a Bank of America], les agències immobiliàries Freddie Mac i Fannie Mae ja tenien problemes. No crec que tot allò hagués desaparegut. I a finals del 2008, si Lehman hagués passat a mans del govern, l’ambient tampoc hauria sigut més saludable. Hi havia tants danys esperats que bona part de la recessió hi hauria sigut igualment, encara que potser no tan profunda.

stats