FINANCES
Empreses 23/09/2012

Telefónica es renova per aplacar dubtes

Nomena conseller delegat Álvarez-Pallete i refà l'oferta a Espanya per frenar la fuga de clients

Dani Sánchez Ugart
2 min
Telefónica es renova per aplacar dubtes

Telefónica afronta un dels seus anys més complicats -sense dividend, perdent clients i sense enlairar-se a la borsa- amb moviments interns i renovant l'oferta en el mercat intern, el més castigat.

La companyia va anunciar dilluns una renovació de la seva cúpula, que passa per la substitució de Julio Linares com a conseller delegat, que segons la companyia marxa "per motius personals". José María Álvarez-Pallete, molt lligat al president, César Alierta -van entrar gairebé a la vegada a la companyia, fa 12 anys-, assumeix el càrrec i haurà de gestionar el deute rampant, que ja ascendeix a 58.000 milions d'euros. Aquest deute va obligar l'anterior conseller delegat a suprimir el dividend del 2012 i reduir a la meitat el del 2013. Una decisió històrica en una empresa que havia mantingut la seva política de retribució a l'accionista fins i tot en les pitjors circumstàncies. De fet, des de la Guerra Civil no havia faltat mai a la seva cita amb el dividend.

"Demostra la mala gestió dels directius que hi havia fins ara", considera el responsable de renda variable d'Interbrokers, Lluís Benguerel. La decisió de suprimir el dividend ha llastat el rendiment de les accions de Telefónica, que tot i que s'han revaloritzat no han estat capaces de recuperar el seu valor del març, mentre que l'Íbex sí que ho ha fet.

Sagnia de clients

Però el deute no és l'únic problema de Telefónica. L'empresa líder en el mercat espanyol ha perdut línies de telefonia mòbil de manera ininterrompuda des de finals del 2010. La pressió de les operadores low cost , que funcionen sense xarxa pròpia i ofereixen preus molt més baixos, ha enfonsat la quota de mercat de Telefónica, que s'ha vist obligada a crear una nova oferta, Movistar Fusión. Es tracta d'un paquet integrat de telefonia fixa i mòbil -amb minuts de trucades- i internet des de 49,90 euros al mes, i suposa un canvi en l'estratègia de preus de la companyia per allunyar-se de la seva fama de ser massa cars, aprofitant les seves infraestructures multisuport.

El refugi anticrisi de la companyia més important de l'Íbex, l'Amèrica Llatina, on té el 50% del negoci, ja comença a donar símptomes d'esgotament. "Ja surten fumates negres del Brasil i l'Argentina", alerta Benguerel. Tot plegat, d'acord amb l'analista, "no fa preveure un rebot de les accions" en el futur pròxim. "Ja no són un valor refugi -considera-, i si algú vol invertir en una teleco , en preferirà una que doni dividend, com Deutsche Telekom", afegeix. Per tot això, afirma l'analista, "podran donar-se per satisfets si aconsegueixen mantenir el preu de 14 euros d'aquí un any i mig".

Els canvis en la cúpula directiva de Telefónica van més enllà del conseller delegat. Eva Castillo substitueix Pallete com a president europeu i el president de Telefónica a l'Amèrica Llatina, Santiago Fernández Valbuena, s'incorpora al consell d'administració.

stats