TECNOLOGIA
Empreses 19/06/2016

S’ha acabat barallar-se per la temperatura a l’oficina

L’emprenedor Lluc Martí ha creat Plactherm, unes rajoles radiants que permeten a cada empleat modificar la temperatura de l’espai on treballa

Marc Amat
2 min
S’ha acabat  barallar-se per la temperatura  a l’oficina
 De farmàcia  de barri a multinacional exportadora

Si quan cuinem un ou ferrat només encenem un fogó, per què a l’oficina hem d’escalfar l’ambient de manera uniforme encara que només hi hagi un treballador? Aquesta és la pregunta que es va fer l’enginyer i emprenedor Lluc Martí l’any 2010 quan cursava un màster en direcció de projectes a La Salle. No va trigar a somiar-ne la solució, que va anomenar Plactherm. Es tracta d’unes rajoles radiants independents les unes de les altres que, controlades a través del telèfon mòbil, permeten a cada empleat regular la temperatura de l’espai concret on treballa. Des d’aleshores el projecte ha guanyat premis arreu d’Europa i ja ha despertat l’interès de gegants de l’electricitat i de la construcció com Endesa, Ciments Molins o Ferrovial.

“Les grans empreses ja estan pensant en les oficines del futur”, assegura l’emprenedor. Per a Martí, dins d’aquestes projeccions l’estalvi energètic i el confort del treballador tenen un lloc destacat. “A les oficines un 10% dels treballadors sempre té fred o calor, un 80% afirma haver-se sentit incòmode en més d’una ocasió i tan sols un 10% assegura trobar-s’hi a gust”, explica l’enginyer citant un estudi de la Cornell University, de Nova York. Precisament aquest informe apunta que la productivitat de l’empleat varia en funció de la temperatura de l’espai on treballa. “Amb el nostre sistema podem donar a cadascú la seva pròpia temperatura de confort, encara que treballin a la mateixa sala”, concreta l’emprenedor.

Amb un preu que oscil·la entre els 75 i els 110 euros per metre quadrat, les rajoles de Plactherm s’escalfen de manera independent i incorporen sensors que detecten la presència dels treballadors. “Podem esbrinar quines són les zones més transitades de l’oficina i a quines parts el treballador hi passa més estona, fet que ens permet adaptar la despesa energètica de l’empresa als usos reals de l’espai”, detalla Martí.

Un cop instal·lat el sistema de funcionament és senzill: un administrador divideix el terra de l’oficina per zones i atorga la potestat a cada usuari de poder modificar la temperatura únicament de les rajoles de l’espai que té assignat. “Amb aquest funcionament podem aconseguir reduir un 30% el consum energètic”, afirma el seu creador.

De moment, però, les rajoles encara estan en procés de certificació i de proves. “Vaig tenir aparcat el projecte durant un temps”, recorda Martí. No va ser fins a l’any 2014 que, després d’una estada laboral a Suècia, va decidir recuperar-lo i presentar-lo al Fons d’Emprenedors de la Fundació Repsol, que el va seleccionar. “Necessitava que algú cregués en el projecte”, explica l’enginyer.

Des d’aleshores ja han instal·lat les primeres rajoles a les oficines que Martí té a Madrid i de cara a l’octubre tenen previst implantar-les també a la recepció de la seu central d’Endesa. El salt al mercat, però, no arribarà fins al primer semestre del 2017.

Per finançar-se Plactherm està a punt de tancar la seva primera ronda d’inversió, amb la qual aixecaran 350.000 euros, i ja n’han previst una altra per al març de l’any vinent. “L’objectiu és arribar al 2018 tenint presència als països nòrdics i del centre d’Europa”, especifica Martí. Per ara el projecte ha tingut una acollida càlida entre el sector i, a llarg termini, no descarten fer el salt als Estats Units.

stats