FINANCES
Empreses 30/09/2012

El Santander eleva capital des de Mèxic

Les plusvàlues per la col·locació del 24,9% de la filial centreamericana augmenten la solvència del grup

Toni Garganté
2 min
El Santander eleva capital des de Mèxic

La sortida a les borses de Mèxic i Nova York del 24,9% del capital de Banco Santander México reforçarà la solvència del grup, que augmentarà en mig punt el capital de màxima qualitat del 10,1% que ja tenia al juny. D'aquesta manera, l'entitat d'Emilio Botín mata dos pardals d'un tret: aconsegueix incrementar els nivells de recursos propis, un aspecte bàsic en vista de les creixents exigències de capital que marca la normativa europea a Europa, i manté l'estratègia de treure a borsa part del capital de les principals filials.

Així, el grup bancari ja té les tres principals participades entre els 100 primers bancs del món. La filial mexicana s'afegeix a Santander Brasil i Santander Chile, que ja cotitzen als mercats locals. Segons la col·locació feta dimecres, la valoració de Banco Santander México va superar els 12.700 milions d'euros, un fet que ha suposat l'estrena més rellevant de tota la història del país centreamericà i la segona més important de Wall Street d'enguany. L'operació ha suposat una oferta de 1.690 milions d'accions, que en un 80% s'han venut fora de Mèxic, especialment als Estats Units.

El Santander ingressarà entre 2.768 i 3.183 milions pel 24,9% de la filial. La quantitat final dependrà de si les entitats col·locadores de la sortida a borsa exerceixen l'opció de compra sobre el 3,2% dels títols ( green shoe ). És a dir, l'adjudicació d'accions va arribar al 21,7% del capital i d'aquí uns dies se sabrà quina part corresponent als col·locadors s'hi afegeix.

Menys xarxa a España

Tornant de Mèxic, el sector segueix pendent a Espanya de la reestructuració financera. El futur no sembla gaire afalagador, perquè el conseller delegat del Santander, Alfredo Sáenz, preveu el tancament d'entre 10.000 i 15.000 sucursals a curt termini. Els ajustos que hauran de fer les entitats que rebran el rescat bancari i els possibles processos de fusions que s'iniciaran aprimaran les xarxes comercials i les plantilles.

Sáenz va advertir que l'aprimament del sector el protagonitzaran les entitats més petites i dèbils, que veuran reduït el seu balanç i, per tant, hauran de prescindir d'oficines. Partint d'aquest esquema, el Santander i el BBVA concentraran com a mínim una quarta part de la xarxa del sector el 2016, i incrementaran la seva quota de mercat conjunta del 21% del 2011 al 25%, segons va concretar el conseller delegat en una conferència la setmana passada.

En tot cas, queda encara el gruix dels ajustos per fer. Les dades de la patronal CECA corresponents al juny indiquen que des de l'inici de la crisi les caixes, les entitats que han protagonitzat la reordenació sectorial, han tancat 4.432 punts de venda, un fet que ha suposat una reducció del 18,5%, i han situat el total d'oficines en 19.485. Aquests tancaments han anat acompanyats de retallades de plantilla, que en el conjunt del sector financer espanyol arriba a la destrucció de 30.000 llocs de treball.

stats