TECNOLOGIA
Empreses 16/10/2016

A Samsung li explota a la cara el Galaxy Note 7

El fabricant ha decidit aturar la producció del seu telèfon estrella i retirar totes les unitats del mercat després de la nova sèrie d’explosions

Jordi Sabaté
4 min
A Samsung  li explota a la cara  el Galaxy Note 7

Durant la setmana passada a la seu central de Samsung a Seül es van encendre totes les alarmes. El motiu van ser una cadena d’explosions del telèfon intel·ligent Galaxy Note 7, el flamant model que el fabricant va llançar a finals d’estiu amb l’objectiu de refermar-se en el liderat dels telèfons intel·ligents de gamma alta, fins i tot per sobre dels novíssims iPhone 7. D’acord amb les prestacions del model, semblava que la batalla contra Apple havia de ser més aviat un passeig militar. Però alguna cosa ha fallat i Samsung ara ho pagarà car.

A principis de setembre va començar el problema: diverses explosions d’alguns models adquirits pels usuaris van sembrar cert pànic sobre el que podia estar succeint. Es va parlar de fallades en les bateries, potser d’impureses metàl·liques en el líquid que contenen i que s’haurien colat durant el procés de fabricació (vegeu l’ Emprenem de l’11 de setembre). També que aquest tipus de problemes no era una cosa inusual i ja havia succeït en el passat a altres empreses com Sony, que al seu dia va haver de recanviar dos milions de bateries.

Precisament això és el que va decidir fer Samsung: avisar tots els compradors del recent model perquè el portessin a un establiment autoritzat on se’ls canviaria la bateria per una altra de nova i revisada, de la qual es tingués la seguretat que no explotaria. Però ha passat, la cadena d’explosions s’ha repetit, i el que és pitjor: aquesta vegada ha passat en les bateries recanviades. Han sigut cinc casos als EUA, un d’ells en ple vol d’un avió comercial, i uns altres cinc a Taiwan i Seül els que han fet que dilluns la cúpula de Samsung es reunís en gabinet de crisi.

La primera decisió, dilluns mateix al matí, va ser demanar als propietaris dels Galaxy Note 7 que apaguessin els mòbils i no els encenguessin sota cap circumstància fins a nova ordre. Hores més tard Samsung va anunciar finalment que suspenia la fabricació del model -hi haurà una investigació per trobar el problema- i que es disposava a tornar els diners als propietaris del telèfon, o bé a canviar-lo per algun altre model similar. El Galaxy Note 7, l’smartphone del qual Samsung presumia que era el més ben fabricat fins ara, moria així poc després de néixer.

Samsung se salvarà perquè és un grup fort i molt diversificat en els seus productes i que, a més, almenys fins ara, lidera les vendes en dispositius de telefonia mòbil, però en una altra companyia, tret d’Apple, un desastre d’aquestes proporcions hauria implicat la fallida. Si el recanvi de bateries del setembre li va costar diversos centenars de milions de dòlars -fins i tot Credit Suisse estima que podria arribar als 1.000 milions, i només a Espanya es calculen al voltant de 40 milions d’euros-, l’enterrament definitiu del telèfon serà ruïnós.

http://www.ara.cat/economia/retirada-Galaxy-Note-resultats-Samsung_0_1667833260.html

Alguns càlculs apunten a pèrdues de 17.000 milions si es comptabilitzen els models que seran retornats, els fabricats que mai s’arribaran a vendre i els que es podrien haver arribat a vendre. De moment Samsung ha actualitzat la seva estimació de beneficis per al tercer trimestre rebaixant la previsió des de 7.000 milions de dòlars a 4.300. I poden ser estimacions optimistes si tenim en compte que les accions de la companyia a la borsa han caigut un 8%. I com més es trigui a esbrinar els motius de les explosions, més gran pot ser la caiguda.

Ara toca saber què ha passat amb el Galaxy Note 7, un telèfon intel·ligent híbrid, que és el mateix que dir de pantalla gran, perquè fa les funcions de telèfon i tauleta. Alguns analistes apunten que la seva mida podria ser la clau de les explosions. És un dispositiu de gran potència i consum, que presumeix de tenir una bateria a l’alçada i que a més es recarregava ràpid. En aquests models cada vegada més fins i amb una demanda constant d’energia, la mida pot importar.

Els experts creuen que un excessiu treball podria comportar un escalfament que fongués la compartimentació de les cel·les que contenen el líquid, cosa que provocaria explosions. Aquest és un problema comú en les bateries de liti, i normalment els mòbils tenen uns sensors de temperatura que desactiven el funcionament en cas d’excés.

Altres apunten a fallades més complexes de disseny del telèfon que afectarien el rendiment de la bateria. Això explicaria com, tot i canviar-les, les noves també van explotar en no poques unitats. També justificaria la decisió de Samsung de suspendre la fabricació i enterrar el model.

El gran beneficiari d’aquesta catàstrofe és Apple, que també fabrica un model híbrid, l’iPhone 7 Plus. Ara pot robar el lideratge en vendes per unitats a Samsung i, si la multinacional sud-coreana no s’apressa a solucionar el problema i treure un nou model que faci oblidar el Galaxy Note 7, difícilment podrà recuperar el seu tron en la indústria dels mòbils.

stats