FINANCES
Empreses 27/05/2012

El Sabadell s'endreça abans de la CAM

Integra l'Urquijo i el Guipuzcoano, i es prepara per fer el mateix amb l'entitat alacantina al desembre

Toni Garganté
2 min
El Sabadell s'endreça abans de la CAM

Millorar l'eficàcia comercial del grup. Aquest és l'objectiu que persegueix el Sabadell amb la integració de Banco Urquijo i del Guipuzcoano, que ha culminat aquesta última setmana. L'entitat simplifica l'estructura i es prepara per a un dels reptes més ambiciosos dels últims anys: l'absorció de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), l'operació de més envergadura des de la fusió amb Banco Atlántico, el 2004.

La integració de la CAM es vol tancar el desembre d'enguany, just 12 mesos després de l'adjudicació de l'entitat alacantina. Però abans de tot això, el grup que presideix Josep Oliu ha endreçat l'esquema de filials i fitxes bancàries. El consell d'administració del banc va aprovar el 23 de febrer l'absorció de les dues entitats. Un cop obtinguda l'autorització del Banc d'Espanya, el banc vallesà ha formalitzat la integració de l'Urquijo i el Guipuzcoano. En el cas del primer, l'operació comporta la creació d'una direcció de banca privada sota un model unificat de gestió, amb la previsió de donar un nou enfocament a aquesta línia de negoci i centrar els esforços a potenciar el servei personalitzat que reben els clients.

SabadellUrquijo Banca Privada, al capdavant del qual se situarà Ismael Picón, gestionarà un total de 28.000 clients i un volum de negoci superior als 24.700 milions d'euros. Disposarà d'una xarxa de 30 oficines i centres d'atenció especialitzats.

Gestió imminent

La direcció de Banc Sabadell té pressa per incorporar la CAM. Així ho va expressar el conseller delegat, Jaume Guardiola, en la presentació dels resultats del primer trimestre. Fins i tot va reconèixer una certa "ansietat", perquè el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), l'organisme de l'Estat que encara manté les regnes de la CAM, havia previst "entregar" els comptes de l'entitat a l'abril, però per culpa d'alguns retards l'entrada del Sabadell es produirà al maig.

El mateix Guardiola va matisar que aquesta privatització és la primera que fa el FROB amb un esquema de protecció d'actius (EPA), que assegura l'absorció del 80% de les possibles pèrdues pel sector bancari. En tot cas, la tradició i l'experiència integradora de Banc Sabadell ve de lluny. En temps de crisi, des del 2007, ha absorbit el Guipuzcoano i una filial als Estats Units. Ara li toca a la CAM. I la cosa pot no acabar aquí, perquè el Sabadell també ha mostrat interès a apostar per CatalunyaCaixa, la subhasta de la qual estava prevista que finalitzés al juny i que ara es podria ajornar després que els possibles compradors hagin demanat més temps per fer les ofertes, tenint en compte la revisió pendent dels balanços de tots els bancs.

A més de les adquisicions esmentades, Banc Sabadell va comprar la xarxa espanyola de Natwest i Banco Herrero, sense comptar la seva activitat a Miami (Estats Units).

stats