FINANCES
Empreses 09/09/2012

El Sabadell lidera un estiu alcista a la borsa

Dani Sánchez Ugart
2 min
El Sabadell lidera un estiu alcista a la borsa

L'anunci de compra de bons que ha fet el BCE ha acabat de donat el cop d'efecte definitiu a l'Íbex, que consolida el millor estiu des del 1993, en un agost atípic en què l'actualitat econòmica no ha marxat de vacances. Els inversors van reaccionar primer amb escepticisme i després amb compres a les calculades paraules que Mario Draghi va pronunciar a principis d'agost: hi hauria compra de deute si els estats que ho necessitessin ho demanaven.

En un mes de poca negociació -un 13% menys que a l'agost passat- i marcat per la prohibició de les operacions a curt termini, el Banc Sabadell ha recuperat més d'un 50% del seu valor i ha liderat un Íbex amb tots els valors en positiu, excepte Grifols i Técnicas Reunidas. Tots els bancs han crescut per sobre de la mitjana de l'indicador -un repunt d'un 10%- per la imminència d'una nova reforma financera, que finalment el govern espanyol va acabar aprovant en l'últim consell de ministres del mes.

També hi ha influït, segons l'analista de GVC Gaesco Joan Prat, "el cansament dels mercats", perquè l'inversor "arriba un punt en què psicològicament es revela contra les baixades continuades i comença a donar ordres de compra".

Reforma financera

La creació del banc dolent (que alliberarà els balanços dels bancs d'actius tòxics a un preu "raonable", segons el ministre Luis de Guindos) i l'augment de la capacitat d'endeutament del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) van impulsar les entitats financeres, que són les que més han pujat, juntament amb les asseguradores, com Mapfre.

Les reformes preparen el terreny per a l'arribada del rescat bancari europeu de fins a 100.000 milions d'euros, previst per a l'octubre, i van disparar el valor de Bankia, que s'ha recuperat dels mínims històrics de mitjans de juliol, quan va arribar a valer poc més de mig euro per acció, i ha acabat tancant l'agost flirtejant amb els 1,5 euros.

També han anat bé les vacances als bancs Popular, Bankinter, BBVA i Santander, que han guanyat més d'un 20% a l'agost, mentre que CaixaBank i Banesto, tot i que també van pujar per sobre de la mitjana de l'indicador, es van quedar amb guanys més moderats, al voltant del 15%.

Tot plegat va dur l'Íbex a consolidar els 7.400 punts a finals d'agost, després d'iniciar el mes amb poc més de 6.700. Els primers dies de setembre van camí de superar la barrera dels 7.500. "S'ha de tocar i veure si passem d'aquí", diu Prat, que ho considera un punt d'inflexió.

En l'últim trimestre de l'any, alerta l'analista, hi haurà noves dades que marcaran si el camí que segueix l'Íbex és el de la consolidació. En poc més d'un mes es coneixeran els detalls de l'auditoria a la banca, se sabrà si Espanya demana el rescat i es podrà accedir als detalls de la reforma financera i del banc dolent , que de ben segur afectaran la cotització dels bancs.

stats