Empreses 05/01/2014

El Sabadell, el cinquè en capitalització

L'entitat acaba el 2013 amb un valor a borsa de 7.606 milions, superat pel Popular en 710 milions

i
Toni Garganté
2 min

El Banc Sabadell va tancar el 2013 amb un nivell de capitalització de 7.606 milions d'euros, en cinquena posició entre la gran banca privada. El superen el BBVA, Santander, CaixaBank i Banco Popular. Precisament, aquesta última entitat i el Sabadell mantenen des de fa anys una lluita per situar-se com a quart banc privat al mercat financer espanyol.

La comparació queda distorsionada per Bankia, l'entitat estatal controlada pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària, que al desembre ha tornat a l'Íbex després d'un any de quedar-ne fora. L'entitat que presideix José Ignacio Goirigolzarri ha recobrat el seu protagonisme a l'índex selectiu espanyol, situant-se en el quart lloc, just per darrere dels tres grans, amb una capitalització d'11.700 milions, i en el 13è lloc en el rànquing de valor borsari.

Però si mirem els bancs de capital estrictament privat, Banco Popular és el quart i el Sabadell el cinquè. La pugna entre aquestes dues entitats dóna com a guanyador el banc que presideix Josep Oliu si tenim en compte la quantitat d'actius. El Banc Sabadell compta amb un total de 168.500 milions d'actius, mentre que l'entitat d'Ángel Ron se situa per sota, amb 155.600 milions. En aquest sentit, han estat cabdals les compres que ha dut a terme el Sabadell durant els últims anys.

Adquisicions

Efectivament, l'entitat catalana ha augmentat el seu volum amb l'adquisició de Banco Guipuzcoano, la CAM, Banco Gallego, la xarxa catalana i aragonesa de BMN (antiga Caixa Penedès) i el negoci espanyol del britànic Lloyds. Tot això ha fet més que duplicar la grandària de l'entitat.

Per la seva banda, Banco Popular ha consumat únicament la compra de Banco Pastor, una entitat cobejada també pel Sabadell. Fins i tot, els rumors de fusió entre aquesta entitat i el Popular són recurrents a la borsa, dins del marc de consolidació del sistema financer, segons van explicar fonts del sector.

Llavors com s'entén que el Sabadell compti amb més actius i generi menys valor a borsa? Doncs bàsicament perquè molts analistes van considerar fins al setembre que l'entitat no comptava amb el nivell de capital suficient. Potser a causa d'això el Sabadell va plantejar una ampliació de capital de més de 1.300 milions, tancada l'octubre i coberta en gran part per dos accionistes nous de l'Amèrica Llatina: David Martínez i Jaime Gilinski.

El Popular va plantejar una gran ampliació el 2012, després de suspendre els exàmens d'estrès d'Oliver Wyman, que també van provocar la suspensió dels dividends. El Banc Sabadell ha retribuït l'accionista amb total normalitat.

L'evolució de les dues entitats a borsa també ha estat ben diferent durant l'any passat. El Banc Sabadell va patir una caiguda del 4%, mentre que el Popular va protagonitzar una important revalorització, després de la gran davallada fixada l'any anterior.

stats