Empreses 16/02/2014

Rubí, camp de proves de l’eficiència energètica

El municipi del Vallès Occidental impulsa des de fa dos anys una sèrie de mesures per reduir la dependència energètica de la indústria

i
Andrea Rodés
2 min

Millorar l’eficiència energètica d’un municipi és crític per mantenir la competitivitat de la indústria local. Especialment quan és la responsable del 40% del consum energètic i de les emissions de CO, com és el cas de Rubí, un municipi industrial del Vallès Occidental i base de multinacionals com Europastry, Basf i B. Braun Medical.

Conscient d’aquest problema, l’Ajuntament de Rubí va llançar el 2011 el projecte Rubí Brilla, una sèrie de mesures encaminades a reduir el consum energètic i a convertir-se en un referent en sostenibilitat, tant en l’àmbit nacional com internacional. “Al final, com passa sempre, ens admiren més a fora que a dins”, diu Àngel Ruiz, responsable del projecte, que aquest mes ha viatjat al Marroc per explicar les diverses accions en marxa. Ruiz, que es va incorporar a l’Ajuntament després de treballar en el sector de l’automoció, lamenta que per conflictes d’interessos entre grups polítics el projecte Rubí Brilla no sigui imitat per altres ajuntaments catalans. Una de les primeres mesures que va prendre Rubí va ser exigir en el procés de licitació del proveïdor d’electricitat el certificat d’origen 100% renovable, i es va convertir així en la primera administració de l’Estat a fer-ho.

Això va implicar haver de marxar de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), que actua com una plataforma de compra, “i amb pressions que pagaríem una tarifa més alta. Finalment vam obtenir millor preu i la garantia d’origen renovable”, diu Ruiz des de les oficines de Can Serra, una antiga masia reformada amb criteris de sostenibilitat.

Polígons intel·ligents

Un altre projecte impulsat per Rubí Brilla ha estat obrir el polígon industrial que envolta la masia a la realització de proves pilot amb noves tecnologies per supervisar el consum energètic, com la instal·lació de fibra òptica o de sensors en l’enllumenat públic, “Volem fer un polígon intel·ligent”, diu Ruiz.

També s’està desenvolupant un projecte per identificar les naus amb més pèrdues tèrmiques, en col·laboració amb la UPC i l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC), entre d’altres.

En l’àmbit domèstic, Rubí Brilla ha desenvolupat una aplicació mòbil que, a partir de la lectura del comptador, envia missatges d’alerta i recomanacions a l’usuari, del tipus: “Avui farà fred, tanca les persianes”. “És una mena de GPS de l’eficiència energètica”, diu el tècnic. L’aplicació -en fase pilot en 200 llars- també permet compartir comentaris i fer follows a altres usuaris, com si fos una xarxa social.

Rubí Brilla també ha engegat aquest any un projecte d’auditoria i qualificació dels comerços sostenibles, en funció del consum energètic, reciclatge de residus i tipus de producte (de proximitat, ecològic, etc.), finançat per la UE. Amb un pressupost anual de mig milió d’euros, Rubí Brilla, no obstant, està pensat perquè els projectes “es vagin autofinançant amb els estalvis obtinguts; avui, més d’un 20% del consum energètic municipal”, conclou.

stats