CONSUM
Empreses 24/06/2012

Robustsicav: inversions en borsa sostenibles

Un banquer d'inversió i un excompany seu de classe creen una 'sicav' que es compromet a no invertir en petroli, matèries primes ni armes

i
Andrea Rodés
2 min
Robustsicav: inversions en borsa sostenibles

Lluís Peralta va treballar quatre anys en una banca d'inversió a Nova York i coneix bé les entranyes del sistema financer actual. Empès pel sentit del compromís social, va tornar a Barcelona decidit a aplicar els seus coneixements sobre finances a un projecte econòmic que tingués un "impacte positiu en la societat". Després d'una temporada al fons d'inversió Gaesco, Peralta va trucar al seu amic i excompany d'Esade Sergio Soro i junts han muntat Robustsicav, una societat d'inversió de capital variable (sicav ) que ells defineixen com a "sostenible", ja que no inverteixen en petroli, matèries primes ni armes. Tots dos defensen que invertir en borsa és "ajudar a fer que les empreses puguin créixer i crear un benefici social". Per això descarten invertir en derivats de matèries primeres que puguin incentivar l'especulació amb els productes agrícoles i perjudicar les comunitats desfavorides.

"Els nostres inversors tenen la garantia que els seus estalvis només serviran per adquirir accions d'empreses que ofereixen algun tipus de rendiment social a llarg termini", diu Peralta des del despatx minúscul que comparteixen amb uns arquitectes al carrer Muntaner. Sis pantalles d'ordinador mostren les cotitzacions borsàries de les 25 empreses que formen l'actual cartera de valors de Robustsicav: un 62% són europees i més de la meitat del sector tecnològic.

Avaluació ètica

També hi ha renovables, com Abengoa i la portuguesa EDP; ferroviàries, com la basca CAF, i automobilístiques, com BMW, ja que "prioritza la inversió en vehicles eficients energèticament", comenta Soro. Cada empresa es tria segons uns criteris de sostenibilitat i responsabilitat social empresarial (RSE), que avaluen amb la creació de llocs de treball i la innovació i també amb el seu impacte mediambiental.

Les sicav han estat molt criticades per haver fomentat les inversions col·lectives dels grans patrimonis familiars amb l'objectiu d'evadir impostos. Però ells defensen que "les sicav són un bon instrument per animar els petits estalviadors a invertir en borsa". Tot i l'elevada volatilitat dels mercats per la crisi, creuen "que la borsa és l'actiu que històricament ha donat un retorn més alt", insisteix Peralta.

Des de la seva sortida a borsa, fa sis mesos, Robustsicav ha aconseguit un patrimoni de 3,1 milions d'euros i una rendibilitat aproximada del 7%. El seu objectiu és arribar als quatre milions d'euros i a una rendibilitat bruta del 10%. Tenen la intenció d'atreure accionistes amb una capacitat per invertir fins a 100.000 euros i que vulguin assessorament constant.

stats