Empreses 22/04/2012

Repsol endureix el calvari de l'Íbex

La crisi d'YPF s'afegeix a la penalització al sector bancari i a la picabaralla entre ACS i Iberdrola

Toni Garganté
2 min
Repsol endureix  el calvari de l'Íbex

Semblava que el càstig a l'Íbex-35 per les contínues davallades de la cotització dels bancs espanyols ja era prou penitència. Però la inesperada crisi d'YPF s'ha afegit a l'espiral baixista. L'efecte de l'expropiació argentina ha afectat fins a quatre valors del selectiu espanyol: la mateixa petroliera, els seus accionistes CaixaBank i Sacyr i la participada Gas Natural.

Tots aquests valors han tingut caigudes més o menys importants, a excepció de dimarts (el primer dia que l'Íbex va rebre l'impacte de la nacionalització d'YPF), quan un rebot del sector bancari va permetre a CaixaBank pujar més d'un 3%. La penalització a l'Íbex no acaba aquí, perquè valors com Telefónica, el BBVA o el mateix Banco Santander, amb importants interessos a l'Argentina, també han rebut la incertesa sobre les seves inversions al país austral. Cal tenir en compte que aquestes empreses i entitats financeres suposen un percentatge molt elevat de la contractació de l'Íbex.

Segons expliquen els analistes consultats, no s'ha de posar tothom al mateix sac, però de la trentena de valors inclosos al principal índex borsari espanyol, més d'una desena mantenen importants interessos al país de l'Amèrica Llatina.

I com que els problemes mai vénen sols, cal afegir a tot plegat les baralles entre ACS i Iberdrola. De fet, la constructora de Florentino Pérez va col·locar dimecres de manera accelerada un 3,7% d'Iberdrola entre inversors institucionals amb unes minusvàlues de 540 milions d'euros.

Preferents

No tot són notícies dolentes per a Repsol, també n'hi ha de bones. La reducció del nivell de deute en 1.600 milions a causa de l'expropiació n'és una. La petroliera està preparant un canvi de gestió i algunes operacions financeres, com el canvi d'uns 3.000 milions d'accions preferents per obligacions convertibles. Segons fonts del sector, Repsol també prepara una ampliació del pla de dividend flexible, és a dir, la combinació del pagament amb efectiu o amb accions.

En tot cas, queda clar que la crisi de la companyia d'hidrocarburs argentina sobre Repsol durarà temps, especialment si tenim en compte que hi manté una petita participació en el capital d'YPF. En aquest sentit, l'agència de qualificació Moody's va posar aquest dimecres Repsol en perspectiva negativa, cosa que significa l'últim avís per a una rebaixa de la seva nota. L'empresa de ràting, que de moment manté el nivell d'aprovat (Baa2), argumenta que l'expropiació augmenta l'exposició del grup que presideix Antoni Brufau a Europa, una situació que es percep com a negativa.

Només un dia després, Standard & Poor's (S&P), ja va optar per rebaixar la qualificació de Repsol de BBB a BBB-. A més, S&P manté el grup petroquímic en perspectiva negativa, en considerar que ha de reduir el nivell d'endeutament. L'agència assegura que YPF va aportar el 40% del benefici brut d'explotació (ebitda) de Repsol durant l'any passat.

stats