IMMOBILIARI
Empreses 04/09/2016

Rentat de cara dels promotors immobiliaris: salut i micromecenatge

L’empresa Privalore rehabilita pisos antics i cèntrics a través del ‘crowdfunding’ i amb disseny saludable

Júlia Manresa
2 min
Rentat de cara  dels promotors immobiliaris: salut  i micromecenatge

No només són els pisos vells els que necessiten reformes. Amb la crisi econòmica la imatge de promotors i agents immobiliaris van quedar encasellada dins el grup de “culpables del boom”. I veient que el mercat es recuperava més lentament del que voldrien, alguns van decidir reconvertir-se. Això és el que va fer Jorge Marqués, ara fa un any, quan va decidir tornar al mercat de la compravenda d’habitatges després de quedar-ne escarmentat el 2008, amb l’esclat de la bombolla.

Marqués ha impulsat Privalore, la que s’autoproclama com la primera promotora immobiliària especialitzada en la rehabilitació d’habitatges saludables a través del crowdfunding (el micromecenatge). “Durant 12 anys vaig ser promotor, però el 2008 vaig haver de tancar”, diu Marqués. Aleshores va canviar de sector i va marxar als Estats Units com a comercial de tecnologies dedicades a la salut. Però ara fa un any Marqués va veure que el mercat immobiliari es reactivava i va decidir importar dels Estats Units una tendència que combinava els dos àmbits en què havia treballat fins llavors: la compravenda de pisos i la tecnologia de la salut. “És el que als Estats Units s’anomena wellness real estate ”, explica Marqués, que implica el disseny i la concepció de l’espai per a l’habitatge basat en uns estàndards de qualitat que tenen en compte la salut i el benestar dels seus habitants.

“Al cap i a la fi un promotor immobiliari treballa amb una de les coses més valuoses que hi ha, la llar, i, per tant, s’hauria de procurar deixar enrere la concepció d’especuladors i mirar de ser més transparents”, diu aquest emprenedor. Per això, assegura que Privalore publica tots els seus comptes i operacions a la seva pàgina web. De fet, el negoci d’aquesta promotora ja té un origen més “democràtic” -en paraules del seu fundador- que el de la simple especulació immobiliària, ja que només rehabilita pisos petits, en diferents edificis del centre de Barcelona i a través del micromecenatge. Els inversors poden veure les propostes a la pàgina web de Privalore i invertir un mínim de 1.000 euros en uns projectes que tenen una rendibilitat d’entre el 12% i el 17%, segons assegura Marqués.

Aquest negoci no només és més sostenible per la manera en què es rehabiliten els pisos sinó també en la seva mateixa naturalesa. Marqués explica que no compren blocs complets, sinó només pisos individuals i situats al centre de Barcelona perquè “són els que mantenen sempre una demanda estable en el mercat”. Creu que amb aquest model el negoci és molt més segur. “Abans podies estar observant com no hi havia demanda ni capital per acabar un bloc, però la construcció triga uns anys i no tenies més remei que acabar-lo encara que hi perdessis diners”, confessa. En canvi, rehabilitar un pis antic té una durada de dos a tres mesos, un termini molt més fàcil de planificar. Fins ara Privalore ha rehabilitat cinc pisos i acaba de rebre dos milions d’euros d’inversió de quatre famílies de Barcelona amb l’objectiu de rehabilitar un total de 60 pisos en tres anys i de portar a Madrid un negoci que ofereix un rentat de cara als habitatges vells i que busca ensenyar una cara més amable dels promotors immobiliaris.

stats