Empreses 08/06/2014

Ramon Roca:“ La crisi ens ha ajudat a ser més col·laboratius”

president del grup ros roca i de la xxv trobada empresarial al pirineu (12-13 juny)

Andrea Rodés
2 min
Ramon Roca:“ La crisi ens ha ajudat a ser més col·laboratius”

Ros Roca va ser creada pel seu pare el 1963 i avui és un dels principals fabricants de vehicles de recollida d’escombraries i de sistemes de tractament de residus del món. Quins reptes suposa estar al capdavant d’un negoci familiar? L’empresa era un tema que vaig viure des de petit a casa, no puc dir que fos un repte gaire diferent d’altres organitzacions. Potser el que no va ser tan normal va ser que, per motius de salut del meu pare, a mi em van delegar la direcció molt aviat, amb 25 anys. Per evitar problemes de cara als empleats, sempre hem volgut professionalitzar al màxim la gestió de l’empresa. A cada país tenim un director general [extern a la família].

Al nostre país el 90% de les empreses continuen sent pimes o familiars. Per què? Crec que aquí juga un tema cultural: que som poc associatius. Normalment preferim que ens compri un tercer a associar-nos amb altres empreses del sector, buscar sinergies o col·laborar. Això no ajuda a fer que les empreses agafin prou grandària i, en conseqüència, que trobis un soci de la mateixa mida.

I la crisi no ha canviat res? En certa manera ha ajudat a ser més col·laboratius, a potenciar les centrals de compra, la internacionalització... Aquest serà un dels temes de la Trobada Empresarial al Pirineu, que aquest any fa 25 anys. 25 anys són pocs encara. Debatrem què es pot fer per millorar i ajudar les nostres empreses a fer networking i a sortir fora. Les oportunitats d’internacionalització són més lentes i costen diners, però necessàries. En aquests moments el 90% de la facturació del grup Ros Roca és a fora de l’estat espanyol. Sortir a l’estranger és com una injecció de moral, hi ha països amb il·lusió de voler fer coses noves, d’innovar. Desgraciadament, aquí estem en procés de destrucció.

El sector de la recollida i tractament de residus ha estat criticat per la falta de transparència en les licitacions públiques, l’excés d’intermediaris i el mercat negre que genera. Al meu poble he vist circular diversos models de camions d’escombraries, això és rendible? El problema del mercat negre estava vinculat sobretot als abocadors, però ara ja no n’hi ha. La recollida i el reciclatge d’escombraries és un servei que depèn directament dels ajuntaments o d’una empresa intermediària. En teoria han de triar un dels dos sistemes: el de recollida per contenidors, soterrats o no, o la recollida pneumàtica.

Un dels punts forts de Ros Roca és la innovació. En què es basa? Avui en dia la innovació o la fas en col·laboració o és massa complicada i costosa. Cal treballar en xarxa amb institucions i centres de recerca. Nosaltres col·laborem amb la UPC i la Universitat de Lleida, per exemple.

Surt a compte estar ubicats a Tàrrega? Amb l’AVE, Lleida queda a una hora de Barcelona, Saragossa i Tarragona, i a una hora i mitja de Madrid, menys que si estiguéssim a Barcelona. Això és un avantatge.

¿Els hi afectaria la possible sobirania de Catalunya? Probablement afectaria una mica el consum intern. Crec que la independència de Catalunya és un tema que s’ha d’aprofundir molt bé, no hi ha prou informació per dir els avantatges i desavantatges que podria tenir.

stats