30/06/2013

Què pot passar en el pròxim any i mig

2 min

A hores d'ara qualsevol pronòstic sobre el que pot passar en el pròxim any i mig corre el risc de quedar en paper mullat. Tot i així, i assumint aquest risc, faré un vaticini del que crec que passarà.

1. La Generalitat no presentarà el pressupost del 2013 perquè el govern espanyol no presentarà un objectiu de dèficit que des del seu punt de vista sigui realitzable. Tot i així, les retallades que s'aplicaran seran considerables (fins a l'abril ja es van retallar 1.300 milions d'euros, com va revelar Roger Tugas en aquest diari).

2. Com que crec que tampoc hi haurà acord pel dèficit de l'any vinent, tampoc hi haurà pressupostos. De totes maneres, una cosa és passar un any sense pressupostos aprovats i una altra dos anys seguits, que sembla molt difícil de justificar, sobretot mentre hi ha enormes retallades.

3. L'enorme pressió que pateixen les finances de la Generalitat (que l'any vinent haurà de seguir fent retallades), sumada a la previsible negativa de Mariano Rajoy d'autoritzar la convocatòria d'un referèndum, acabarà provocant unes noves eleccions el 2014. Les eleccions tindran caràcter plebiscitari i els partits a favor de la independència es presentaran amb un punt comú en el seu programa electoral (sembla improbable una fusió per crear una candidatura única).

4. La clau és què passa si guanyen els partits partidaris de la independència. No és una bogeria creure que hi pugui haver una declaració unilateral d'independència, però em sembla imprescindible que, sigui com sigui, aquesta declaració quedi subjecta a la celebració del referèndum que el govern de l'Estat no ha autoritzat.

5. L'esperança de la Generalitat és que, arribats a aquest punt, Brussel·les o algun organisme supranacional intervingui per forçar Espanya a convocar un referèndum... I aquí és on opino que l'estratègia grinyola. El president Artur Mas i el seu equip hauran de demostrar que tenen un pla viable. I complir-lo.

Àlex Font Manté és coordinador de l'"Emprenem'

stats