CONSUM
Empreses 25/11/2012

Pistes de gel sintètic per estalviar energia

Una empresa sevillana s'ha convertit en líder mundial de la producció de gel sintètic a partir de plàstic, que no necessita refrigeració

Andrea Rodés
2 min
Pistes de gel sintètic per estalviar energia

Mantenir una pista de gel artificial de dimensions estàndard costa prop de 30.000 euros al mes en consum energètic i suposa generar 522 tones anuals de CO. En plena crisi econòmica i mediambiental, municipis, empreses d'oci i clubs esportius s'han vist obligats a buscar solucions més sostenibles a l'hora de construir pistes de gel. I això ha permès a l'empresa sevillana Xtraice posicionar-se com a líder mundial en la fabricació de gel sintètic o ecològic .

"El nostre producte no necessita manteniment i pot reutilitzar-se tantes vegades com es vulgui", explica Adrián Ortiz, conseller delegat de la companyia. Xtraice va néixer l'any 2003 com a distribuïdora d'una empresa canadenca de gel sintètic, però davant els problemes de qualitat que presentava va decidir iniciar la seva producció pròpia. Des de fa 8 anys, Xtraice fabrica panells desmuntables de gel sintètic a partir d'un compost de plàstic, uns panells que proporcionen una superfície apta per lliscar amb patins de gel i que són resistents a tot tipus de temperatura. A diferència de la majoria dels seus competidors, els panells Xtraice s'adapten a pavellons interiors i exteriors sense necessitat de refrigeració, com el gel artificial (aigua congelada). El producte és fruit d'un projecte d'investigació conjunta entre científics del Csic i d'altres centres universitaris espanyols.

"El nostre punt fort és la innovació", diu Ortiz. Amb presència en més de 50 països, Xtraice factura dos milions d'euros anuals i inverteix un 10% d'aquesta xifra en R+D. Els seus clients principals són companyies d'oci com Eurodisney, on l'antiga pista de gel artificial "consumia la mateixa energia que un hotel amb tots els llums encesos durant una nit", alerta Ortiz. "El gel ecològic no dóna la mateixa resposta que l'artificial -admet- però confiem aconseguir-ho".

La pista de gel artificial que s'instal·la per Nadal a la plaça de Catalunya de Barcelona costa 850.000 euros -entre instal·lació, electricitat i personal de manteniment-, mentre que Xtraice assegura que podria reduir el pressupost fins als 200.000 euros, segons explica Ortiz. L'ajuntament de Barcelona, però, de moment rebutja l'oferta de l'empresa sevillana.

Els panells es fabriquen en una planta de València i després s'envien a Andalusia, on es tallen. Des d'allà s'exporten. Els panells tenen un preu mitjà de 500 euros i una vida útil aproximada de 20 anys, sense necessitat de manteniment. Els mercats amb més potencial de creixement són França i la costa nord-est dels EUA, on s'han disparat les vendes a particulars.

stats