COMPARATIVA
Empreses 07/12/2014

Parlem rebaixarà les tarifes setmanes després del llançament

L’operador neix més barat que la competència en la tarifa mitjana, però més car en la de minuts il·limitats

Dani Sánchez Ugart
3 min

EL NAIXEMENT DE l’operador català de telefonia Parlem va aixecar molta expectació, amb 5.200 ambaixadors (els fans de la companyia que en formaven part abans fins i tot que hagués començat a operar oficialment). Des de bon començament, el fundador i president de la companyia, Ernest Pérez-Mas, va deixar clar que no competirien per ser els més barats, sinó per oferir serveis addicionals de tecnologia puntera, com el doble número, i valors com la proximitat i la catalanitat. En algunes tarifes, de fet, l’operadora és més cara que la competència, tot i que a partir del 12 de desembre rebaixarà els preus, segons ha pogut saber l’ARA.

En la presentació del projecte, Pérez-Mas va dir que Parlem se situaria en un rang de preus entre un 15% i un 20% per sota dels grans operadors amb xarxa pròpia (Movistar, Vodafone, Orange i Yoigo). La diferència era conseqüència del fet que els costos operatius de la companyia, segons Pérez-Mas, són més baixos. Això feia preveure, però, que els preus serien més cars que els dels operadors low cost, o operadors mòbils virtuals, que lloguen la xarxa a algun dels grans i acostumen a oferir importants rebaixes.

Un cop llançada la companyia, que va començar a operar la setmana passada, ja es poden treure les primeres conclusions, amb dades reals, de quina és la rebaixa que ofereixen. Efectivament, en algunes modalitats Parlem és més barat que els grans operadors amb xarxa pròpia. En concret ho és en la modalitat de consum mitjà, la que tenen la majoria d’usuaris, i on l’empresa ha concentrat els esforços per ser competitiva. La tarifa de 220 minuts i un gigabyte de consum de l’operadora catalana costa 19,9 euros al mes, amb IVA inclòs, és a dir, un 9,5% menys que els 22 euros que costa la tarifa més semblant de Vodafone i Movistar, que ofereixen només 200 minuts, tot i que amplia el consum d’internet fins als 1,1 Gb. A més, Vodafone exigeix permanència per tenir aquest preu, cosa que no fa Parlem. Sense permanència, cobra 25 euros. Orange, però, té el mateix preu que Parlem per a la seva tarifa de consum mitjà, però el nou operador els supera amb cert marge en el nombre de minuts inclosos, perquè en el cas de l’operador francès són només 150.

En el consum d’internet, però, totes tres empreses de la competència tenen un avantatge addicional: no cobren l’excés de consum, sinó que abaixen la velocitat de connexió, fet que evita sorpreses en la factura. En el cas de Parlem, cada Mb addicional es factura, i té un cost de 3,3 cèntims. Si en lloc d’això preferim una baixada de velocitat com la que ofereixen els competidors, cal afegir 1,4 euros a la tarifa base, cosa que pràcticament elimina l’avantatge de preu de Parlem sobre la competència. Pel que fa als OMV, es poden trobar al mercat ofertes més barates com Simyo, que inclou 300 minuts i 1 Gb per 15,5 euros.

Pérez-Mas va explicar, però, que un dels avantatges de les seves tarifes respecte a la competència és la flexibilitat: mentre que els operadors tradicionals obliguen a contractar les dades i la veu conjuntament, Parlem ven cada cosa per separat, cosa que fa possible que l’usuari s’adapti la tarifa a les seves necessitats en cada moment, perquè es pot canviar de tarifa sempre que vulgui.

en les tarifes il·limitades Parlem sí que és sensiblement més car que la resta de competència. El paquet de 3.000 minuts de trucades i 4 Gb de Parlem costa 48 euros, mentre que l’oferta de minuts il·limitats i la mateixa quantitat d’internet costa amb Movistar 43 euros, i amb Vodafone 39 euros. Orange ofereix una giga més, i també minuts il·limitats per 39,95 euros. Tot i així, l’empresa rebaixarà el preu a 39 euros a partir del 12 de desembre, fet que la situarà en la línia de la competència. Aquest canvi s’aplicarà també als clients que ja la tinguin contractada.

En les tarifes sense minuts inclosos, en les quals es paga una quota i després el preu per minut, Parlem també és més cara que la competència, amb una quota de 12,9 euros si s’inclou 1 Gb de navegació per internet. Tot i així, Pérez-Mas va explicar que l’empresa treballa en una tarifa mini de 100 minuts a 6,20 euros.

stats