10/06/2012

Pararà Obama els peus a Merkel?

2 min

La situació econòmica global és preocupant: darrerament s'han confirmat l'augment de l'atur als EUA, la disminució de les taxes de creixement dels països emergents, el retorn a la recessió del Regne Unit, el nou rècord europeu d'aturats i els nous màxims de les primes de risc d'Espanya i Itàlia. Aquesta situació preocupa en especial el president Barack Obama, que veu perillar la seva reelecció si les coses no canvien abans de les eleccions del novembre. Per això és possible que en els pròxims mesos apareguin importants divergències entre els interessos de l'administració Obama i els que dissenya per a Europa el govern d'Angela Merkel.

La posició alemanya és prou clara: mantenir el seu superàvit comercial, evitar que la unió monetària requereixi transferències fiscals internes i vigilar que el BCE no monetitzi els deutes públics. És molt difícil que el govern alemany aconsegueixi els tres objectius, però avui dia sembla decidit a insistir que aquests són els límits de l'actuació europea. El president del Bundesbank té la recepta per als països amb problemes: la devaluació interna. Hem de reduir la demanda interna abaixant preus i salaris, i tornar-nos més competitius per créixer exportant. S'espera que aquestes polítiques afebleixin també el valor de l'euro, i així l'eurozona esdevindria, en el seu conjunt, una potència econòmica exportadora sense gaires desequilibris comercials interns.

Aquesta estratègia té dos riscos. Primer perquè es tradueix en una política de no creixement a curt termini, i afegir una crisi de creixement als problemes de solvència bancària i deute sobirà empitjorarà la situació. L'altre risc prové de la possible reacció dels altres blocs econòmics, i en especial dels EUA, perquè l'eurozona vol sortir de l'atzucac i tornar a créixer sobre la base d'aconseguir superàvits amb la resta del món. Un comportament mercantilista contrari als compromisos adquirits en el G-20 per intentar reequilibrar el comerç internacional.

No puc sinó coincidir amb el prestigiós macroeconomista Jordi Galí quan diu que si haguéssim sabut la camisa de força que seria la moneda comuna no l'hauríem creada i que si es pogués sortir de l'euro sense terrabastall ho hauríem de fer. Llàstima que també opina que, en la pràctica, això no és possible.

Marcel Coderch és enginyer

stats