START-UPS
Empreses 03/07/2016

Obrir la porta del garatge amb el telèfon mòbil

Iomando comercialitza un sistema per a empreses i comunitats de veïns que permet activar qualsevol tipus d’accés automatitzat a partir d’una apli

Marc Amat
3 min
Obrir la porta del garatge amb el telèfon mòbil

Substituir el comandament de la porta del pàrquing per una senzilla aplicació al telèfon mòbil. Aquesta és la idea que van tenir els barcelonins Marc Collado i Víctor Roger l’any 2012 quan, durant els seus estudis a l’Institut Químic de Sarrià, van desenvolupar una placa electrònica capaç de connectar-se i interactuar amb els dispositius mòbils. El concepte de seguida va arribar a les orelles d’Ignacio Vilá, provinent del món de les consultories d’inversió, i tots tres van fundar Iomando. Des d’aleshores, el projecte ha anat creixent a bon ritme. L’any 2014 van aconseguir aixecar 150.000 euros en la seva primera ronda de finançament, un any més tard van tancar acords amb grans corporacions com el Banc Sabadell, la Generalitat de Catalunya o la Universitat de Vic i ara ja tenen en el punt de mira fer el salt a l’Amèrica Llatina.

“El sistema és senzill”, explica Vilá, que va aterrar a l’empresa després de fundar una consultoria d’inversió a l’Europa de l’Est. “Només cal instal·lar un petit dispositiu a prop de l’accés, que es connecta al motor de la porta -que ha d’estar prèviament automatitzada- i al corrent”, resumeix. A partir d’aquí, l’administrador decideix a quins usuaris dóna permís per activar la porta i en quins horaris ho poden fer. “La nostra tecnologia permet dur un registre exhaustiu de qui entra i qui surt dels espais, donar de baixa qualsevol persona de forma imminent sense haver de canviar el pany i estalviar temps, descuits i incomoditats als usuaris”, detalla el cofundador de Iomando.

Amb un preu d’entre 200 i 250 euros per dispositiu i una quota anual per usuari que fluctua entre els 24 i els 48 euros (segons el nombre de persones que utilitzen el sistema), l’empresa calcula que ja dóna servei a 14.000 usuaris, principalment a Catalunya. “Si tenim en compte que la vida d’un comandament a distància és de quatre anys i que cadascun val uns 30 euros, la nostra tecnologia acaba sortint més a compte”, assegura Vilá.

Si bé la start-up va començar adreçant-se tan sols a les comunitats de veïns, de seguida va anar obrint el ventall de clients potencials i ara ja treballa amb empreses de missatgeria i de gestió d’aparcaments i amb administracions públiques. “De la mateixa manera que podem activar una porta de garatge, també podem obrir barreres, persianes de finestres, ascensors i pilones urbanes per accedir a zones de vianants”, afirma l’executiu. L’any 2015 Iomando va signar un acord amb l’Ajuntament de Mollet del Vallès per aplicar el sistema a les pilones i va començar a treballar amb grans clients com Terraminium -l’administrador de finques més gran de l’Estat- o amb Ports de la Generalitat, la companyia encarregada de gestionar els ports pesquers, esportius i comercials catalans de titularitat pública. “Les grans empreses busquen cada vegada més el valor afegit: saben que nosaltres els en donem i, a canvi, fer tractes amb ells ens obre noves portes”, explica.

Les xifres els somriuen, però, per ara, només a petita escala. Si bé l’any 2014 van facturar tan sols 17.000 euros, l’any 2015 ja van superar els 40.000. “Durant aquest període ens hem centrat principalment a validar la tecnologia tancant acords i fent proves pilot”, apunta l’executiu. Tanmateix, Iomando preveu acabar el 2016 facturant 175.000 euros. De moment, ja tenen en marxa la segona ronda d’inversió -amb la qual esperen aconseguir 600.000 euros entre ajudes públiques i capital privat- i ja preparen el salt a l’Amèrica Llatina amb una esperança i un objectiu: trobar-hi les portes obertes per poder-ne obrir ells moltes més.

stats