OPINIÓ
Empreses 04/11/2012

No compleixo la llei de protecció de dades

Executiva Agressiva
2 min

"Bon dia, em dic Pepita". "Bon dia, Pepita, ¿li importa signar aquest document per autoritzar-me a recordar el seu nom? Formarà part d'una base de dades en què se la pot relacionar amb altres dades personals, com l'alçada, el color dels cabells i la impressió que m'he endut en conèixer-la. Per descomptat, podrà exercir en tot moment el seu dret d'informació, rectificació…" Creieu que això és absurd? Doncs no s'allunya gaire del que hem de fer les empreses per complir amb la llei de protecció de dades.

Feia mesos que estava amoïnada. Sabent que hi havia coses a fer, encara no m'havia preocupat per complir amb aquesta llei. Els meus gestors administratius em van recomanar una empresa que, després del preceptiu pagament d'un grapat d'euros, va venir amb un arxivador blanc de 400 planes. Modificar l'avís legal de la pàgina web no és difícil, ni signar uns 20 documents en què assumeixes seriosos compromisos i el títol de "responsable del fitxer". Després passes a penjar cartells per l'oficina per avisar qui hi entri que tota informació de clients o similars que puguin veure pel despatx és confidencial, i a posar etiquetes als arxivadors per avisar que contenen un fitxer tipus A, tipus B... Els treballadors, pobres insensats, també han de signar uns paperets per comprometre's a no espiar ni fer un mal ús de la informació que es puguin trobar.

En definitiva, ni m'he llegit ni he aplicat totes les recomanacions de l'arxivador blanc, però n'he vist prou per arribar a una conclusió dramàtica: la llei creu que som idiotes, deshonestos i que no respectem la intimitat de ningú, sinó que inundem de spam tot el desgraciat que té la insensatesa de compartir amb nosaltres el seu e-mail.

El problema d'una llei, almenys pel que ens afecta als empresaris, és que et faci fer coses. Estic segura que hi ha hagut tants mals comportaments (sovint de multinacionals) que l'Estat ens posa deures sense confiar en el nostre sentit comú i la nostra honestedat.

L'executiva agressiva és una jove emprenedora.

stats