24/04/2016

No, Apple no fa els iPhones per a tres anys

2 min

Fa uns dies la notícia més llegida a la web de l’ARA assegurava que “Apple reconeix que els iPhones estan pensats per durar tres anys”. Un titular ideal per atreure clics dels detractors de la marca de la poma, un col·lectiu en què coincideixen els que prefereixen evitar ecosistemes tancats i els que disfressen així la seva amargor per no poder permetre’s la compra dels productes Apple que en el fons els agradaria tenir.

El problema és que la notícia en qüestió no és certa. Tot ve d’un article del britànic The Guardian, que treia de context una frase de la nova web d’Apple sobre la sostenibilitat de la seva activitat. El que hi diu realment és que l’empresa calcula l’impacte mediambiental dels seus telèfons considerant només els tres primers anys de funcionament -quatre en el cas dels ordinadors-. Però qualsevol propietari d’un producte Apple -com els d’altres marques- sap que la seva vida útil és molt més llarga. Fins i tot els fanàtics que cada Nadal compren religiosament el nou model d’iPhone, cedeixen l’anterior al seu fill o el venen al mercat de segona mà, on continua en servei força anys més. El meu ordinador d’ús habitual és un MacBook Air de finals de l’any 2010. I la mateixa Apple restaura iPhones antics als mercats occidentals i els torna a posar en circulació a l’Índia. De fet, considerant tots aquests casos de reutilització, l’impacte dels productes Apple sobre el medi ambient resulta encara menor del que l’empresa reconeix.

Els que han aprofitat l’ocasió per tornar a treure el fantasma de la suposada obsolescència programada dels productes tecnològics ignoren que el problema no és que els aparells hagin deixat de fer la seva funció original, sinó que és impossible que un hardware de fa cinc anys aguanti sense grinyolar unes actualitzacions de software cada vegada més pesants. Si volen denunciar productes creats específicament per no durar, millor que mirin cap a la indústria de la moda.

stats