Empreses 26/01/2014

Montsià: de l'arròs del Delta als xampús del Mercadona

La comarca, amb una baixa densitat de població i una infraestructura turística limitada, combina activitats tradicionals amb noves indústries, com la fabricació de cosmètica i la gestió de residus

Christian De Angelis
3 min

Les Terres de l'Ebre formen una de les zones més singulars de l'economia catalana des del punt de vista econòmic. Baixa densitat de població, baixa densitat d'empreses i, tot i la bona connexió en infraestructures i els quilòmetres de costa, una oferta turística poc explotada.

El riu Ebre és l'eix d'aquesta demarcació formada per quatre comarques, i en marca no tan sols l'orografia i el paisatge, sinó també la riquesa natural i les activitats econòmiques tradicionals. En aquest sentit, l'arròs ha tingut històricament una importància cabdal a Amposta, la capital de la comarca del Montsià, juntament amb els mobles, dos sectors que conviuen avui amb un turisme no massificat i amb una incipient activitat industrial.

¿Es podria entendre l'economia del Montsià sense l'arròs? Difícilment per a qualsevol que visités el territori, tot i que en realitat el cultiu de l'arròs a la zona deltaica d'Amposta no va començar fins a l'any 1860. Aquell any l'alcalde d'Amposta i els propietaris dels terrenys del Delta van acordar una zona per cultivar-hi aquest tipus de gra i durant tres anys es van construir canals i desaigües per poder-ho fer.

Arròs per a tots

Avui el sector primari, en el qual també té una alta importància l'aviram, genera el 13,8% del valor afegit brut del Montsià, enfront de l'1,8% del conjunt de Catalunya. Entre les principals empreses del sector hi ha la Càmara Arrossera del Montsià, una cooperativa agrícola fundada l'any 1927, que avui té 3.200 socis. Les collites anuals al Delta se situen a l'entorn de 120 tones d'arròs sota la Denominació d'Origen Protegida Arròs del Delta de l'Ebre.

L'arròs de la Càmara Arrossera del Montsià procedeix de l'espècie Oryza Sativa L, de les varietats bahia, sénia, bomba i montsianell, i des de l'any 1959 es distribueix sota la marca Montsià. Es tracta d'una de les cooperatives més grans d'Espanya i competeix amb la Cooperativa d'Arrossaires del Delta de l'Ebre, amb base a la veïna Deltebre, a la comarca del Baix Ebre.

Mobles estancats

Una altra activitat econòmica arrelada al Montsià són els mobles. Les empreses del sector, concentrades al municipi de la Sénia, van arribar a un moment d'esplendor amb el boom immobiliari, però amb la crisi del sector de la construcció van perdre en només quatre anys dues terceres parts dels llocs de treball.

El sector ha comptat amb el suport de la Generalitat, que l'any 2005 va impulsar juntament amb operadores locals el Centre de Difusió Tecnològica de la Fusta i el Moble de Catalunya (Cenfim), que té com a objectiu afavorir la competitivitat de les empreses del sector, la majoria pimes.

No obstant, la crisi de la construcció ha castigat amb duresa aquesta activitat. Un exemple és la presentació, l'any 2012, del concurs de creditors d'una de les empreses més importants de la regió, Naturbaix, que va deixar a l'atur 86 treballadors.

Respecte al turisme, la protecció del marc natural del delta de l'Ebre en determina la planta hotelera, tot preservant la baixa massificació de la demarcació. Només cinc càmpings i 31 establiments hotelers habiten la demarcació, en comparació, per exemple, amb els 71 hotels i divuit càmpings de la propera comarca del Baix Camp.

Noves activitats

Més enllà dels mobles i la fusta, la indústria s'ha desenvolupat en els últims anys al Montsià amb exemples molt notables, com el de Laboratorios Maverick.

L'empresa, nascuda a Ulldecona l'any 1991, pertany actualment al grup valencià Ubesol, especialitzat en la fabricació de productes d'higiene personal. Maverick és interproveïdor de Mercadona, per a qui fabrica, sota la marca Deliplus, sabons de dutxa, desodorants, gels d'afaitat o productes de depilació.

La companyia compta amb un centre de 36.000 metres quadrats al municipi del Montsià, on ha fet una inversió de 46 milions d'euros en els últims anys. Aquest any, a més, l'empresa posarà en marxa una nova plataforma logística robotitzada, amb una inversió de 7,7 milions d'euros més.

Un altre actor de les noves activitats del Montsià és Griñó, especialitzada en la gestió de residus, que desenvoluparà una planta de valorització energètica a la Sénia en un projecte en el qual participa precisament l'associació de fabricants del moble de la comarca.

stats