NOVES IDEES
Empreses 27/01/2013

Modpow: un sistema per optimitzar les decisions del pagès

Quatre enginyers electrònics de La Salle han desenvolupat un sistema de monitorització de dades d'última generació basat en la tecnologia de sensors que permet optimitzar les decisions dels agricultors. Ara volen expandir el sistema a altres sectors, com el mediambiental i l'alimentari.

Andrea Rodés
3 min
Modpow: un sistema per optimitzar les decisions del pagès

Explorar les possibilitats de les tecnologies de la informació en sectors tan poc automatitzats com l'agricultura va ser el detonant perquè quatre enginyers electrònics de La Salle s'animessin a crear fa dos anys la seva pròpia empresa. Vicent Ferràndiz, Àlex Sala, Jordi Barceló i Alexandre Roca són els fundadors de Modpow, una start-up especialitzada en el desenvolupament de sistemes d'informació i monitorització de dades per connexió sense fil.

Optimitzar el cultiu

Ubicada a la incubadora d'empreses de La Salle Technova, a Barcelona, Modpow està a punt d'enllestir un primer prototip del seu sistema que, aplicat al sector agrícola, permet als pagesos optimitzar la productivitat dels cultius. Per mitjà de sensors, el sistema permet mesurar variables com la humitat del sòl, les filtracions i el nivell de pesticides, de manera que facilita decisions crítiques com la freqüència de reg. El prototip ha estat desenvolupat en col·laboració amb l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària) i diverses consultores agrícoles, que s'encarreguen de vendre solucions tecnològiques als agricultors.

"Creiem que aquest sistema pot tenir aplicacions en altres sectors, com per exemple el mediambiental", explica Jordi Barceló, portaveu de Modpow, de 30 anys. Actualment, la start-up col·labora amb l'institut ambiental IC3 per optimitzar la monitorització dels efectes del canvi climàtic als boscos del País Basc.

Expansió a altres sectors

Un cop testat el prototip, l'objectiu de Modpow és trobar socis comercials que els ajudin a expandir el negoci a altres mercats, com la indústria de la mobilitat sostenible, les ciutats intel·ligents i el sector de l'alimentació -concretament, en la gestió de la cadena de fred, que estarà cada cop més regulada-. "Delegar l'expansió a socis comercials ens permet ajustar-nos millor a les necessitats reals de mercat i poder-nos concentrar en la innovació", diu Barceló.

Amb un capital inicial de 60.000 euros (aportats pels quatre socis en dues rondes d'inversió), Modpow va néixer en un inici per oferir serveis d'enginyeria a empreses i fabricants de maquinària. "Ens vam adonar que érem molt innovadors; a vegades arribàvem a modificar tant el producte que fins i tot en fèiem una versió millorada", diu Barceló. D'aquesta manera van decidir centrar-se en el disseny de productes propis. "Hem creat un sistema de monitorització d'última generació, exportable a molts sectors", diu Barceló. Els factors claus del seu sistema són la gestió de les dades recollides pels sensors, que s'emmagatzemen al núvol, i el desenvolupament de programes de control de processos per optimitzar les decisions dels usuaris.

"Tenim una plataforma tecnològica molt potent i fàcil d'adaptar, el que ens cal és demostrar que soluciona problemes reals de mercat", insisteix Barceló.

Serveis d'enginyeria

Al marge de la inversió inicial, Modpow compta també amb un crèdit de 700.000 euros, concedit per l'antic ministeri de Ciència i Innovació al consorci format per l'IRTA, el grup Serrater -propietaris de cultius a Girona- i la mateixa start-up . "L'IRTA hi aporta el coneixement agrícola i Serrater hi posa el terreny de proves", diu Barceló, que defensa la necessitat d'accelerar la transferència de tecnologia entre el món científic i empresarial. La tercera línia de finançament de Modpow són els serveis d'enginyeria a tercers. L'any 2011 Modpow va facturar 75.000 euros i preveu tancar el 2012 amb 200.000 euros en ingressos, provinents exclusivament del negoci de serveis d'enginyeria. "Es tracta d'una línia de negoci molt estable i això ens permet reinvertir en R+D i mantenir la nostra independència dels inversors", diu Barceló. Els quatre socis confien que la start-up té un potencial de creixement quan arrenquin les línies d'innovació pròpies.

stats