INFORMÀTICA
Empreses 27/12/2015

Microsoft torna a travessar la Gran Muralla Xinesa

L’anunci d’un acord amb un dels grans conglomerats tecnològics estatals per personalitzar Windows 10 posa fi a dos anys de disputes

-jordi Sabaté
3 min
Microsoft torna a travessar la Gran Muralla Xinesa

Windows va perdre una generació a la Xina. Si no d’usuaris, sí almenys de la versió 8 del seu sistema operatiu, que mai va arribar a estar oficialment operativa al país per prohibició expressa del govern de Pequín. Seria temptador concloure que potser el públic xinès no es va perdre res de l’altre món, ja que Windows 8 va ser un intent bastant fallit de modernitzar un sistema operatiu que s’estava quedant obsolet a marxes forçades. Però segurament els centenars de milions d’usuaris xinesos que abans feien servir Windows XP no hi estarien d’acord en absolut.

I és que precisament en l’extinció de la protecció a la versió XP hi ha l’arrel de la baralla entre Pequín i Redmond, que ha mantingut Microsoft allunyada de la Xina durant una mica més de dos anys. Si ens remuntem al 2012, trobarem a l’hemeroteca moltes informacions als mitjans sobre els avisos de Microsoft del problema que suposava l’ús massiu de Windows XP en països com la Xina o l’Índia.

Es tractava d’un sistema operatiu que, tot i que havia demostrat una gran solidesa, havia arribat al final del seu desenvolupament i ja no era negoci per a Microsoft, que viu de les actualitzacions dels seus programes i la renovació de llicències. No obstant això, s’havia passat per la pitjor crisi econòmica des de la Segona Guerra Mundial i les empreses eren molt reticents a posar al dia les successives versions que Windows anava llançant per convidar els usuaris a abandonar XP.

Per acabar-ho d’adobar, la mala experiència amb Windows Vista, una versió que va resultar un nyap sense precedents, feia els usuaris molt reticents a l’hora de tornar a arriscar-se: XP estava bé, era vell però robust i no hi havia motiu per gastar uns diners extres en aventures que podien acabar malament. Així pensaven també més de la meitat dels usuaris d’ordinador xinesos, que seguien aferrats al seu XP... Fins que un dia de finals del 2013 Microsoft va anunciar que retirava el suport a aquests usuaris i no actualitzaria més les seves mesures de seguretat.

Tot d’una més del 50% dels ordinadors xinesos van quedar al descobert, exposats a tot tipus de malware i cibercriminals. El govern xinès s’ho va prendre com una cosa personal, ja que la mesura implicava d’alguna manera deixar desprotegida també la ciberseguretat del país, i va prohibir als xinesos que renovessin la seva versió de XP passant a Windows 8.

A canvi els va oferir un sistema operatiu oficial i gratuït, basat en el programari lliure desenvolupat parcialment per l’empresa Canonical, autora del sistema operatiu Ubuntu. El nom que es va donar a l’alternativa estatal va ser Kylin, que després evolucionaria a Neokylin, i va resultar ser una còpia de l’entorn gràfic de XP, amb funcionalitats dels sistemes basats en Linux. Novament la Xina mantenia a ratlla les empreses estrangeres.

Però alguna cosa ha hagut de passar en aquests dos últims anys, perquè Pequín ha canviat d’opinió i ara rebrà amb els braços oberts el Windows 10 precisament als ordinadors de les oficines relacionades amb l’estament de defensa, el més sensible de tots. Probablement hi ha tingut molt a veure la sortida de Steve Ballmer de la companyia, un home poc donat a les subtileses orientals, i l’ascens de l’actual cap de Microsoft, l’indi Satya Nadella. També el fet que Windows 10 ha demostrat que és un sistema més ben perfilat que la seva anterior versió, la 8.

El cas és que Microsoft, que ja va anunciar el seu retorn a la Xina a l’estiu, ha revelat l’acord amb un dels grans conglomerats tecnològics i d’intel·ligència militar de la Xina, China Electronics Technology Group, per donar suport a una versió personalitzada -cosa que es pot entendre com una forma de la censura governamental- de Windows 10, que s’instal·larà als organismes militars i altres oficines del govern.

Aquest retorn es pot qualificar de triomfal, perquè tot i que implica només, i de moment, organismes oficials, se suposa que per coherència aviat la majoria dels usuaris podran saltar -almenys legalment, ja que molts ja ho han fet pel seu compte- de Neokylin a Windows 10 i tornar a utilitzar els productes de Microsoft. D’aquesta manera, es tornarien a poder vendre al país ordinadors amb Windows instal·lat, quan fins ara només podien incloure Neokylin. Fins i tot la nord-americana Dell es va haver d’adaptar en el seu dia a aquesta exigència.

stats