TECNOLOGIA
Empreses 17/06/2012

Microsoft aposta per un sistema operatiu híbrid

Windows 8 trenca d'arrel amb l'entorn gràfic que la companyia ha ofert tradicionalment als seus clients empresarials

Ricard Villalobos
2 min
Microsoft aposta per un sistema operatiu híbrid

Microsoft sap que ha arribat l'hora de jugar-s'ho tot. El gegant del software, apartat per mèrits propis del món dels smartphones i les tauletes, espera recuperar el temps perdut amb Windows 8. I ho fa d'una manera tan radical que corre el perill d'espantar els seus usuaris més fidels: les empreses.

La proposta de Microsoft es pot resumir com un sistema operatiu que funcioni tant en PCs i ordinadors portàtils com en tauletes. De fet, la proposta gràfica que a priori ens mostra Windows 8 (disponible a finals d'any però descarregable a http://windows.microsoft.com/es-ES/windows-8/release-preview ) està pensada per a les tauletes: icones grans, quadrades i monocromàtiques per representar les aplicacions.

Aquest disseny revolucionari, que ja hem pogut veure en el sistema operatiu Windows Phone, rebatejat com a Metro, no és cap floritura visual. Windows 8 és un sistema operatiu que del seu predecessor només en conserva el nom: l'usuari tradicional haurà de passar per un procés d'aprenentatge força intens. En el seu afany per recuperar el temps perdut en l'àmbit de la mobilitat, proposa dins l'entorn Metro un sistema similar al que veiem en les tauletes i smartphones d'Apple i Android: només hi ha icones de programes, que en obrir-les ocupen tota la pantalla, mentre desapareixen les carpetes i els documents. No hi ha cap barra de menú i els controls queden amagats als costats de les pantalles i només hi apareixen quan hi acostem el ratolí

Pensat per al tacte

Aquesta funcionalitat, que té sentit en un entorn tàctil i pot ser molt atractiu per a un ús multimèdia o d'oci (navegar, consultar xarxes socials, jugar online i mirar vídeos), es fa difícil d'utilitzar i d'interpretar en un entorn de treball. Segons la companyia, la compatibilitat amb Windows 7 està garantida, i a més donen accés a l'escriptori clàssic -amb un aspecte similar al de Windows 7 però sense el botó d'inici- fent clic a una icona d'aplicació.

És lloable l'esforç en el disseny i l'aposta revolucionaria d'usabilitat que presenta Microsoft, però no hem d'oblidar que Windows segueix sent el rei dels sistemes operatius a les empreses, un tipus d'usuari que no sol ser apassionat de l'oci digital i que sovint fa servir l'ordinador per anar per feina. Es fa difícil pensar que l'entorn Metro tingui algun avantatge per a aquest usuari. Fins i tot suposant que sí que gaudeix amb l'ús de la informàtica com a eina d'oci, el més probable és que aquest usuari ja tingui una tauleta que li faci el servei.

Com que l'entorn natural de Windows 8 és la tauleta, l'as a la màniga que amaga Microsoft és que un nou mercat d'híbrids (tauleta/portàtil) es consolidi en el mercat empresarial. La dicotomia entre tauleta i portàtil, i la feinada que entorns i sistemes operatius diferents suposen per als departaments de sistemes de moltes empreses, fa pensar que hi pot haver un nou nínxol que demani compatibilitat i usabilitat en un sol sistema operatiu. El problema és que canviar a un nou sistema genera sempre força resistències i les empreses no volen complicacions.

stats