TELECOMUNICACIONS
Empreses 13/07/2014

Mèxic força Carlos Slim a vendre part del seu imperi

El magnat anuncia que es desprèn del 30% dels actius d’América Móvil al seu país d’origen, on té una quota de mercat molt elevada

Jordi Sabaté
3 min

Carlos Slim, que s’alterna amb Bill Gates en el títol d’home més ric del món, ha cedit a les pressions del govern mexicà, promogudes per l’afany reformador del president Enrique Peña Nieto, i ha decidit posar a la venda el 30% dels actius d’América Móvil al país, per valor d’uns 20.000 milions de dòlars. Els esmentats actius són bàsicament infraestructures fixes i antenes mòbils, així com una part important dels clients.

Les noves lleis antimonopoli mexicanes consideren la companyia un “agent econòmic preferent” -un monopoli- i, en conseqüència, li apliquen nombroses limitacions operatives que van contra els interessos de Slim, que vol entrar en altres mercats, com el de la televisió de pagament. América Móvil posseeix el 80% de la telefonia fixa (amb la firma Telmex) i el 70% de la telefonia mòbil mexicana (amb Telcel). A gran distància el segon operador en importància és la filial mexicana de Telefónica, amb un 19% dels usuaris, que podria estar interessada en la compra.

Encara no hi ha res clar respecte a qui seria el comprador del paquet que sortirà a la venda, ja que en les primeres hores després de l’anunci hi va haver nombroses declaracions contradictòries. Mentre que fonts de la filial de Telefónica van assegurar que estaven interessades a augmentar la seva participació de manera significativa a Mèxic, que és el mercat amb més potencial de l’Amèrica Llatina juntament amb el Brasil, alguns experts van assegurar que els actius que ven América Móvil són de poc interès per als operadors d’últim tram -els que serveixen el client final- i estan més pensats per a gestors d’infraestructures.

Després de l’anunci de dimecres, i un cop entrada en vigor la llei antimonopoli, Slim va carregar veladament contra Telefónica -el seu gran rival pel control de les ones al continent sud-americà- assegurant que agrairia la seva oferta si servia perquè s’impliqués més en la inversió en infraestructures a Mèxic. La resposta de Telefónica va ser que calcula que ha invertit al país uns 13.000 milions d’euros i que pensa seguir fent-ho.

Altres fonts assenyalen que el teló de fons d’aquesta operació d’aprimament és aconseguir líquid per a una estratègia d’atac creuat amb Televisa, l’altre gran “agent econòmic preferent” mexicà, en aquest cas del mercat del contingut audiovisual, també afectat per la llei antimonopoli. Segons el diari El Financiero, Slim té posats els ulls en el sector audiovisual per competir amb Televisa amb una televisió de pagament.

Televisa, per la seva banda, estaria teixint una aliança amb l’operadora americana AT&T per constituir un grup capaç d’optar al paquet que allibera Slim i constituir-se en la segona empresa de telecomunicacions mexicana, al davant de Telefónica. Però de nou hi ha analistes que desqualifiquen aquestes especulacions, ja que consideren que la pretensió de Slim és desprendre’s de les infraestructures més cares de mantenir, a les zones del sud, i els clients menys rendibles.

D’aquesta manera, Slim podria abaixar la quota de mercat nominalment sense perdre el gruix dels seus actuals beneficis al país. Així, la companyia que assumís el paquet posat a la venda pel magnat assumiria més risc i segurament demanaria una rebaixa en el preu de la venda. En aquest sentit Elías Ayub, portaveu d’América Móvil, ha assegurat que busquen un únic comprador i estarien disposats a discutir els detalls de la venda.

D’altra banda, no deixa de ser curiós que Slim i el president de Telefónica, César Alierta, formin part del recentment establert patronat de la Fundació Bancària La Caixa, que presideix Isidre Fainé (al seu torn, vicepresident de Telefónica). A més, Slim és el primer soci minoritari de CaixaBank. De fet, Isidre Fainé, que també és president de CaixaBank, va viatjar la setmana passada a Mèxic per explicar personalment a Slim la destitució de Joan Maria Nin com a conseller delegat del banc. Qui sap si les desinversions d’América Móvil també van estar sobre la taula.

stats