Empreses 26/05/2013

Metrovacesa acaba amb 72 anys a borsa

La immobiliària vendrà de manera ordenada el negoci de promoció per pagar el deute de 5.058 milions

Toni Garganté
2 min
Metrovacesa acaba amb 72 anys a borsa

Els grans bancs ja controlaven fins al 95,5% del capital de Metrovacesa fa un mes, cosa que vol dir que la resta de les accions (4,50%) cotitzaven a borsa amb una escassa rotació. Quan el nucli d'accionistes principal compta amb una majoria del capital tan evident es fa difícil que els petits inversors s'interessin per comprar i vendre títols.

Si hi afegim que es tracta d'una immobiliària, amb el càstig afegit en pèrdua de valor des de l'esclat de la bombolla constructora del 2007, s'entén l'opa d'exclusió presentada per la banca que ja n'era accionista. Banco Santander (amb una participació del 36,87% a la immobiliària), BBVA (18,33%), Sabadell (13,06%), Popular (12,65%) i BFA (19,06%) controlen després de l'opa més del 99% de l'accionariat. Els bancs van presentar a finals de l'any passat, així, una oferta d'exclusió als minoritaris valorada en 99,2 milions, que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va aprovar. D'aquesta manera, el dilluns 13 de maig Metrovacesa va cotitzar per última vegada a 2,28 euros, un nivell similar al de l'oferta. Aquesta última valoració va suposar una capitalització de 2.233,24 milions. Així, Metrovacesa ha deixat de cotitzar aquesta setmana després de 72 anys.

Plans de futur

Els bancs accionistes volen rendibilitzar tots els actius de la immobiliària, amb la voluntat de vendre les àrees que no siguin centrals del negoci. En aquest sentit, l'empresa centra el pla estratègic a vendre el negoci de promoció d'habitatges per eixugar el deute pendent i poder-se centrar en l'activitat patrimonial, el negoci principal.

El deute financer net en els primers tres mesos del 2013 es va reduir un 0,2%, i es va situar a finals de març en 5.058,3 milions.

El lloguer d'oficines es convertirà, doncs, en l'activitat principal, liderada pel nou president, Ignacio Moreno, i el conseller delegat, Carlos García. Metrovacesa explota oficines, centres comercials i hotels en règim de lloguer, que en conjunt sumen 1,1 milions de metres quadrats de superfície. El sanejament de l'empresa ha començat a donar els seus fruits, perquè en el primer trimestre d'enguany, les pèrdues van ser de 17,7 milions, sobre els 48,5 milions de números vermells del mateix període de l'any passat. La facturació va caure un 28,1% entre el gener i el març passats, fins als 42,4 milions.

La història recent de Metrovacesa ha estat plena de lluites internes. La més rellevant va ser la protagonitzada el 2007 entre la família Sanahuja i Luis del Rivero, que va disparar la cotització de les accions fins als 80 euros. Eren altres temps, poc abans de la punxada de la crisi immobiliària.

Amb un deute que llavors ja arribava als 7.000 milions, la companyia va acabar en mans dels bancs només un any després, perquè la venda accelerada d'actius no va ser suficient.

stats