TECNOLOGIA
Empreses 03/03/2013

Més millores que novetats al MWC

El Mobile World Congress consolida Barcelona com a referència mundial de la telefonia

Dani Sánchez Ugart
4 min
Més millores que novetats al MWC

Barcelona va fer honor aquesta setmana al títol de capital mundial del mòbil. La ciutat va acollir una nova edició del Mobile World Congress (MWC), i ja és la vuitena. El congrés de telefonia mòbil més important del món va tancar les portes dijous després d'una edició de rècord: més de 72.000 assistents, segons l'organització, van visitar el recinte de la Fira de Gran Via, on se celebrava per primer cop, després de set edicions a Montjuïc.

Això els va permetre aconseguir superfície d'exposició i guanyar comoditat per als visitants. La nova ubicació era la primera incògnita, perquè el congrés perdia centralitat i passava a celebrar-se a l'Hospitalet. I va quedar aclarida el primer dia. La majoria dels executius estrangers que eren a la fira estaven contents. "Hem perdut romanticisme, però hem guanyat comoditat", resumia Stephen Upstone, conseller delegat de la start-up britànica Loop Me.

Però un cop aprovat el continent, cal examinar el contingut. Aquesta edició del MWC ha demostrat que la indústria del mòbil és una de les més dinàmiques. Entre les 1.700 empreses que han exposat els seus productes hi havia moltes start-ups buscant inversors en una indústria que encara està disposada a arriscar-se.

Però mentre que per a les empreses més petites el congrés suposa una oportunitat, per a les grans no és tan clar. Amb centenars d'anuncis de nous productes concentrats en quatre dies, els grans fabricants no reben l'atenció que desitgen si fan grans presentacions durant la fira. Per això, molts, com Samsung i Huawei, prefereixen fer-les al marge del MWC. Aquest fet ha comportat que, més enllà de l'anunci de Mozilla i d'una vintena d'operadores del Firefox OS, hi hagi hagut pocs anuncis innovadors i molta millora de tecnologies que ja existien.

El millor: La indústria vol connectar els pròxims mil milions

01

La indústria de les telecomunicacions ha explorat durant aquest MWC les vies per connectar els pròxims mil milions de persones a internet. O, dit d'una altra manera, de fer arribar la connexió als països en desenvolupament. Les propostes han estat diverses: des del mòbil de 15 euros de Nokia fins al Firefox OS, que pretén rebaixar el preu dels smartphones fins als 100 dòlars (75 euros). També hi ha hagut novetats en l'apartat de les aplicacions, i Facebook ha anunciat un acord amb operadores d'una vintena de països perquè regalin el trànsit de dades que es faci des del seu servei de missatgeria o ofereixin descomptes.

02

Una de les novetats més destacades en aquesta edició del MWC, tot i venir d'una empresa petita, Wysips, ha estat la pantalla solar per als smartphones . Es tracta d'un panell fotovoltaic transparent que es col·loca sobre la pantalla del telèfon i permet mantenir el mode standby sense connectar el carregador.

03

La connexió a internet ha sobrepassat definitivament els smartphones i les tauletes en aquest MWC. La GSMA va preparar un estand de més de 1.000 metres quadrats en què es reproduïa com la connexió a la xarxa pot canviar tota una ciutat. A més d'expositors de la indústria, com Vodafone o AT&T, altres companyies de diferents sectors van demostrar que tenien alguna cosa a aportar. General Motors, per exemple, va presentar el seu cotxe connectat, un vehicle ple de sensors i equipat amb una targeta SIM que no només permet parlar per telèfon o navegar per internet, sinó que, per exemple, és capaç d'enviar un missatge al seu propietari si algú toca el capó del cotxe mentre està aparcat.

04

Un dels protagonistes del MWC ha estat la ciutat de Barcelona. El congrés no només es va deixar notar a la Fira de Gran Via, sinó a tota la ciutat. Iniciatives com l'NFC Experience van portar els terminals amb pagament sense contacte als taxis de la capital i a diversos comerços, restaurants i hotels.

05

I les empreses catalanes també han sortit beneficiades de la bona marxa del MWC. La Generalitat, que acollia al seu estand 48 de les 57 empreses del país presents a la fira, va xifrar en un 30% l'increment en el nombre de contactes que han fet aquestes companyies. El nombre total d'empreses catalanes també va créixer, en un 40%, respecte a l'edició del 2011 del MWC.

El pitjor: Sense debat mediambiental ni anuncis dels grans fabricants

01

Tot i que va ser present a les portes del Mobile World Congress (MWC), el debat mediambiental no es va fer un lloc destacat en l'agenda dels executius que van visitar el saló. No hi va haver conferències ni jornades destacades dedicades a l'impacte que la indústria té en el medi ambient. Tampoc es van tractar els conflictes que genera l'obtenció de coltan, un mineral imprescindible per a la fabricació dels terminals. La Xarxa d'Entitats per la República Democràtica del Congo va denunciar abans del congrés que la indústria "contribueix a finançar la guerra" al país africà, on es concentren aproximadament el 80% de les reserves mundials d'aquest mineral.

02

El congrés d'aquest any no passarà a la història pels grans anuncis dels fabricants. Amb més de 1.700 empreses presentant novetats, les grans firmes presents a la fira (Samsung i Nokia, per exemple) han preferit guardar-se els grans anuncis per més endavant. La companyia coreana, per exemple, presentarà el seu terminal estrella (el Samsung Galaxy S IV) el 14 de març, poc després del congrés. A més, la majoria dels anuncis que sí que han fet les grans empreses han estat fora del congrés, tot i que a Barcelona, per aprofitar la presència massiva de premsa especialitzada.

03

Algunes de les queixes dels assistents han estat per la cobertura wifi incompleta al saló. Tot i que els organitzadors van anunciar un esforç per ampliar el nombre de punts de connexió a internet sense fils, el cert és que a l'interior de la majoria de pavellons no hi havia connexió, i fins i tot hi havia algunes zones fosques en àrees de networking .

04

L'absència de Google també ha estat un dels temes calents al Mobile World Congress. El propietari del sistema operatiu que fan servir més smartphones a tot el món, Android, no ha tingut un estand aquest any, i això ha deixat els assistents sense poder veure per on aniran les novetats de la nova versió del sistema operatiu, l'Android 5.0.

05

El canvi d'ubicació ha allunyat la fira del centre de la ciutat, però, a més, és impossible arribar fins a la Fira de Gran Via en metro. Tant Xavier Trias, alcalde de Barcelona, com Núria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, han instat la Generalitat a agilitar les obres de construcció de la línia 9 de metro, que ha d'arribar a la zona. El conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, també va reclamar una connexió amb l'aeroport.

stats