Empreses 28/10/2012

Més coneixement mutu per no caure en l'error

Jaume Giné Daví
2 min

Aquests últims dies la premsa ha informat sobre la desarticulació d'una xarxa criminal xinesa dedicada al contraban i al blanqueig de capitals. L'assumpte està en mans de la justícia. Algun mitjà ha destacat la notícia amb el titular desafortunat " Made in China ". Un error greu. D'entrada, en la trama hi podrien estar implicats empresaris espanyols. A més, l'actuació de grups criminals estrangers afecta diversos països europeus. Le Figaro del 22 d'octubre destacava la implantació a França de màfies d'orígens diversos, entre d'altres: caucàsic, africà, turc i italià.

L'actuació il·legal d'algun grup xinès és un fet excepcional que no pot posar en dubte una realitat incontestable: el caràcter emprenedor de la comunitat xinesa al nostre país. A Catalunya hi resideixen més de 50.000 xinesos (les xifres ballen perquè n'hi ha que estan en situació irregular). És una comunitat una mica tancada, però no pas conflictiva, i mostra un gran dinamisme empresarial, cosa que incrementa les relacions comercials amb la Xina, la segona economia mundial.

Millorar el coneixement mutu ajudarà a millorar la imatge i la integració social del col·lectiu xinès, ja que moltes de les barreres són culturals. Les institucions i les entitats catalanes sumen esforços per enfortir els nexes d'interès comú. Cal destacar, en aquest sentit, les activitats de la Casa Àsia i de l'Institut Confuci a Barcelona.

També ajuden a millorar la imatge del nostre país a la Xina, un aspecte necessari per atraure més inversions de les grans empreses xineses i més estudiants asiàtics a les nostres universitats i escoles de negocis. El port de Barcelona és la gran porta xinesa del Mediterrani gràcies al grup xinès Hutchison, que va construir-hi la millor terminal de contenidors del sud d'Europa. Barcelona vol ser la seu d'una agència xinesa de certificació (CCIC) i captar el creixent turisme xinès protagonitzat per les classes altes i mitjanes emergents, amb un gran poder adquisitiu. I són tan xinesos com els que s'esforcen sense descans als basars i en altres negocis familiars que regenten a Catalunya, molts dels quals formen part d'una segona generació de joves que han nascut i han crescut aquí. També se senten catalans i comparteixen el desig de superar entre tots la crisi econòmica.

Jaume Giné Daví.

stats