02/06/2013

Menys lleis

1 min

Ja fa uns quants dies que veiem opinions sobre la nova llei d'emprenedors. Si és bona, si és dolenta, si estar-hi d'acord és votar el PP... Més que entrar a valorar-la, m'agradaria reflexionar sobre si fer més lleis arregla realment el problema, o l'empitjora.

En el món de la pirateria, per exemple, sempre han existit dues maneres d'atacar-la. La primera: creant lleis que augmentin les penes per als que consumeixen o produeixen pirateria. Però com que no podem portar a la presó els que miren sèries per internet, i menys en un país on tot bon veí d'escala presumeix que el seu fill de 13 anys s'ho descarrega tot gratis, aquestes lleis s'han limitat a intentar empresonar els que la produeixen. Resultat? Molta més pirateria, ja que els que s'hi dediquen veuen que encara hi ha negoci i tenen menys competidors.

La segona manera és veure com apareixen empreses que proposen alternatives a la pirateria i fan que molta gent es pregunti: per què haig de pagar 7 euros a Megaupload si pagant-ne 10 a Spotify, Wuaki o iTunes puc tenir més qualitat i menys maldecaps? Resultat: baixa la pirateria de manera considerable (fins a un 60% en alguns països).

Al món de l'emprenedoria, crec que passa el mateix: no parem de posar llei sobre llei, i seguim sense atacar el problema real. Ens falta explicar l'emprenedoria com una opció més, al costat de metge o serraller, en lloc de forçar-la o posar-la amb calçador. Treure lleis i deixar que la gent ho provi. I si li agrada el que veu, que entri al sistema... orgànicament.

Empresari

stats