21/10/2012

Mena es queda a mig camí de la finestreta única

2 min
Mena es queda a mig Camí de la finestreta única

Un dels propòsits que es va marcar Artur Mas en arribar a la presidència, fa gairebé 2 anys, va ser la reducció de les lleis i els tràmits burocràtics. Fins i tot va establir que no s'aprovaria cap llei si abans no se'n destruïa alguna d'existent. Francesc Xavier Mena també va insistir molt en aquest missatge tot just ser nomenat conseller d'Empresa i Ocupació i va criticar "la quantitat de requisits i les inspeccions innecessàries" que han d'afrontar les empreses.

És per això que fa un any es van aprovar les lleis òmnibus, en les quals s'incloïen nombroses modificacions legals per simplificar l'administració en àmbits de tot tipus, des de l'agricultura i la logística fins a l'ensenyament i la gestió de residus. Fins ara, però, l'impacte de les lleis òmnibus entre els emprenedors ha estat escàs. El principal canvi ha estat el creixent protagonisme de les declaracions responsables , gràcies a les quals l'administració es refia de les empreses que declaren que compleixen les normatives vigents.

Però un projecte que els emprenedors veuen amb molt bons ulls és la finestreta única empresarial (FUE) que, com el seu nom indica, agruparia en un únic lloc tots els tràmits d'aquest àmbit. Fa poc més d'un any el departament d'Empresa va crear un grup de treball específic per crear la FUE. Però simplificar els tràmits és tan laboriós que la mateixa conselleria no esperava tenir-ho llest fins a finals de la legislatura, que, en principi, s'acabava el 2014. L'equip que hi treballa s'ha quedat sorprès de la quantitat de feina que suposa aquesta simplificació administrativa.

La convocatòria d'eleccions anticipades ha provocat, a més, que el projecte s'hagi quedat en standby . "Oficialment segueix en peu, però de facto ara està aturat", afirma una persona que coneix el desenvolupament de la FUE. De tota manera, aquestes fonts asseguren que el calendari "segueix en peu" i que, per tant, es manté l'objectiu de tenir la FUE operativa el 2014. No està clar si aleshores el seu impulsor, Francesc Xavier Mena, seguirà sent conseller. El seu nom apareix a les travesses com a possible relleu després de les pròximes eleccions.

Reticències

L'objectiu de la finestreta única és eliminar el 20% dels tràmits actuals i simplificar-ne la resta. I també estableix que el 2014 el 90% dels tràmits es puguin fer a través d'internet.

Fonts coneixedores del procés admeten que la simplificació administrativa topa amb les reticències dels mateixos funcionaris, que veuen amenaçats els seus llocs de treball per aquest motiu: "Tot el procés es retarda perquè els treballadors temen que es puguin quedar sense feina. Es pregunten: «¿I jo què faré?»"

stats