Empreses 22/12/2013

Llums i envasos fets de sorra de l'Empordà

Una parella de dissenyadors han triat la Bisbal per produir els seus articles fets amb sorra i tècniques de ceràmica tradicionals

i
Andrea Rodés
2 min
Llums i envasos fets  de sorra de l'Empordà

El Marc Nicolau i la Daishu Ma es van conèixer fa cinc anys fent un màster a l'escola de disseny Central Saint Martins de Londres i a l'hora de triar el tema per al seu projecte final tots dos se sentien atrets per una idea molt freudiana: com recuperar la memòria emocional a partir dels petits canvis que pateix un objecte amb el pas del temps. La investigació els va dur a explorar les possibilitats de la sorra, "un material erosionant i canviant, que s'ajustava molt bé a aquest concepte", diu Nicolau, i d'allà en va sortir el disseny d'uns tamborets fets amb terra sobrant d'unes obres, que més endavant van tenir oportunitat de mostrar en una exposició de disseny sostenible a Xangai.

"Els tamborets van erosionant-se amb l'ús i els efectes de la intempèrie, fins que es transformen en sorra i així tornen al seu cicle natural", explica Nicolau a l'estudi de Vulpellac (Baix Empordà) on ell i la Daishu s'han instal·lat des de fa uns mesos per produir els seus dissenys de sorra, després de l'èxit aconseguit a la Xina.

Petita escala

Sota el nom comercial Alien and Monkey, la parella de dissenyadors es dedica a desenvolupar articles fets amb sorra de l'Empordà utilitzant tècniques tradicionals de la ceràmica, sense fer servir adhesius ni resines agressives amb el medi ambient. De moment es concentren en pocs tipus de productes: estoigs -pensats principalment com a embalatge per a articles de luxe, com joies, rellotges i estilogràfiques- i també per a altres sectors, com l'automoció i l'immobiliari, que els poden utilitzar per entregar les claus d'un cotxe o apartament nou d'una manera original. "En el cas del vehicle elèctric encaixa molt bé amb la imatge de sostenibilitat", diu Nicolau. També es dirigeixen a agències de màrqueting i empreses d'organització d'esdeveniments, un sector per al qual a la Xina ja van tenir comandes importants. Els envasos, d'un sol ús, tenen prou consistència perquè l'usuari pugui trencar-los amb les mans. "Es tracta d'un article natural, efímer, que un cop utilitzat torna al mateix medi natural sense deixar residus", diu Nicolau.

Després de l'experiència de dos anys a la Xina, el Marc i la Daishu van decidir traslladar-se a Europa i van triar l'Empordà per poder dur a terme una producció més artesanal i "recuperar algunes tècniques locals", explica Nicolau, originari de Peratallada. "Aquí és més fàcil treballar a petita escala que a la Xina", afegeix la Daishu. La parella produeix les seves peces a l'estudi de Joan Raventós, un prestigiós ceramista de la Bisbal, cosa que els permet beneficiar-se de tota la seva expertesa i coneixement.

L'abril del 2013, Alien and Monkey van presentar els seus models de llums i envasos a la fira del moble de Milà i hi van detectar un gran interès, principalment d'empreses del nord d'Europa, d'on esperen tancar les pròximes comandes. El seu objectiu a curt termini és donar-se a conèixer en el sector del disseny sostenible i consolidar les primeres vendes per internet i a través de distribuïdors.

stats