‘WEARABLES’
Empreses 31/01/2016

L’internet de les ovelles

Els dispositius de Cattle-Watch connecten els animals del ramat amb el núvol i envien informació al ramader sobre el seu estat de salut i la localització

Júlia Manresa
3 min
L’internet  de les ovelles

Les vaques, les ovelles, les cabres i els porcs també es posen wearables. El famós internet de les coses, que connecta dispositius com rellotges i ulleres amb els seus usuaris i els seus telèfons intel·ligents, arriba a la granja. Cattle-Watch -que es podria traduir com a monitoritzador de ramats -és una start-up nord-americana que ha desenvolupat un sistema que connecta els animals del ramat, a través d’un satèl·lit i el núvol, amb el seu ramader, que en una pantalla pot veure un mapa del prat on pasturen amb la geolocalització de tots els animals i informació sobre el seu estat de salut.

En comptes d’un esquellot, vaques i ovelles porten un collar i uns cròtals amb sensors que monitoritzen les seves constants vitals. Tots els animals del ramat porten collars i cròtals, però només un 5% porten el collar hub, que rep la informació de la resta d’animals i l’envia al satèl·lit, d’allà al núvol i d’aquest al dispositiu del ramader.

Els aparells utilitzen energia solar, amb bateries de fins a cinc anys de vida, i un sistema satèl·lit que funciona en zones remotes sense cobertura de telefonia convencional, i es connecten a l’ordinador i el telèfon del ramader. Cattle-Watch recull informació com ara el pols, la temperatura i l’estat nutricional dels animals, les vegades que beuen aigua, quan caminen o quan descansen. D’aquesta manera permet als grangers rendibilitzar processos i, sobretot, preveure com cuidar els animals.

Detectar quan una vaca que està constantment pasturant està malalta no és senzill, com sovint tampoc és ràpid detectar un embaràs. La informació que rep el ramader a través de Cattle-Watch li permet preveure aquests dos casos i preparar-se a llarg termini.

De fet, es pot obtenir tanta informació que es podria considerar el big data del ramat. El programari de Cattle-Watch elabora estadístiques com ara la proporció entre mascles i femelles, la qualitat de la pastura tenint en compte el clima o les probabilitats d’epidèmies tenint en compte la informació en temps real. La informació s’actualitza cada trenta segons i el sistema elabora informes diaris que el granger pot rebre directament al seu telèfon mòbil.

També hi ha drons que fan de pastors. El sistema integrat de Cattle-Watch activa alarmes en diversos casos. En cas de robatori, per exemple, el ramader pot enviar a la zona un dron amb càmera que també funciona a les fosques. En el vídeo promocional de Cattle-Watch, el ramader està conduint en cotxe, rep automàticament una alarma al seu telèfoni des d’allà mateix envia un dron, que es connecta directament amb el seu mòbil i li mostra les imatges en directe de l’animal. Quan els ramats no pasturen lliurement sinó que estan dins del tancat, Cattle-Watch també preveu instal·lar unes antenes al voltant de la tanca per millorar la connectivitat entre tots els aparells.

Aquesta empresa va començar l’any 2013 a Israel, de la mà d’Ilan Arbel, un enginyer especialitzat en el sector de les telecomunicacions que ha sigut directiu d’algunes de les principals empreses del sector en aquell país, com Elbit o Tadiran, i que ha fundat tres start-ups, totes tres adquirides per altres companyies. Actualment són 10 treballadors especialitzats en sectors diversos com ara la veterinària, la biologia, l’enginyeria informàtica o l’economia.

Juntament amb Arbel, l’altre fundador de Cattle-Watch és Yosi Chassin, enginyer agrònom especialitzat en explotacions ramaderes i assessor del Banc Mundial des de fa més de deu anys en temes de ramaderia. Aquest equip d’experts ha aconseguit arribar a un acord amb Telefónica per distribuir el seu producte a l’Amèrica Llatina i als Estats Units. A través d’aquesta aliança, Cattle-Watch començarà a vendre’s fora d’Israel i directament als ramaders.

stats