Empreses 29/09/2013

L'estratègia per al 2014: assenyalar el culpable

i
àlex Font Manté
2 min

A mesura que passa el temps comencem a entendre què volia dir el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, quan a mitjans de juliol va proclamar la fi de les retallades. El president Mas ho va confirmar posteriorment i, des de llavors, el missatge s'ha repetit en diverses ocasions: el 2014 només s'augmentaran els ingressos, però no se seguiran reduint les despeses com s'ha fet entre 2011 i 2013.

Catalunya ha d'acabar aquest any amb un dèficit de l'1,58%. S'ha de ser optimista per creure que es complirà aquest objectiu però, encara que fos així, l'any vinent haurà de seguir reduint el dèficit, en aquell cas fins a l'1%. Per tant, es feia difícil imaginar que realment no hi hauria retallades.

Però l'estratègia és una mica més complicada. És cert que es farà un esforç per la via dels ingressos (nous impostos i venda de patrimoni) però no serà prou per ingressar els 1.600 milions que la Generalitat necessitaria per evitar les retallades. Per tant, una de les vies d'ingressos que es plantejarà en els propers pressupostos seran els deutes de l'Estat. Artur Mas ho va deixar molt clar aquest dimecres. Només una setmana després que Mas-Colell digués que els funcionaris de la Generalitat tampoc cobraran la paga extra el 2014, Mas va comunicar que aquesta paga sí que s'abonarà, però només si l'Estat paga la compensació corresponent per haver bloquejat aquest any l'impost sobre els dipòsits bancaris portant-lo al Tribunal Constitucional. De la mateixa manera, és previsible que si l'Estat paga la disposició addicional tercera (prevista a l'Estatut), servirà per compensar alguna altra partida. I així successivament.

En definitiva, la Generalitat vol treure's de sobre l'etiqueta de màquina de retallar i assenyalar el que, en la seva opinió, és el veritable culpable de la duresa de l'austeritat: l'Estat. Com veuen, vénen revolts.

stats