Empreses 10/11/2013

L'antiespionatge també genera negoci

Diverses empreses tecnològiques llancen sistemes per protegir de la NSA les dades dels seus clients

Jordi Sabaté
3 min

Les implicacions de l'anomenat cas Snowden -en referència a les revelacions de l'antic espia de l'agència de seguretat dels EUA (NSA) Edward Snowden- creixen dia rere dia fins a superar l'inimaginable. Paral·lelament, la confiança dels usuaris en les empreses d'internet, i en general de les telecomunicacions, ha tocat fons i gegants com Google, Yahoo! i Amazon ja han expressat la seva preocupació per la reacció dels seus clients.

Màrqueting intrusiu

D'una banda, les revelacions fan referència a suposades col·laboracions dels grans de la xarxa amb la NSA. Però quan aquesta col·laboració no s'ha donat, l'agència de seguretat ha rebentat les contrasenyes dels serveis i s'ha pres la llibertat de revisar totes les dades privades dels clients sense cap mena de mala consciència. La legalitat els emparava en molts casos, ja que la majoria dels servidors d'aquestes companyies són en sòl americà. A Google, Amazon i els operadors de telecomunicacions els inquieta la idea que els usuaris es retreguin a l'hora de fer cerques, navegar per les seves webs i, fins i tot, comprar. No es tracta només d'un descens del comerç en línia, sinó especialment de la informació recollida pels serveis de màrqueting d'aquestes empreses; una informació que pot tenir tant valor com les compres mateixes, ja que amb ella s'elaboren estudis de mercat que es venen per sumes elevades a altres empreses del sector.

A favor de la seva por hi juga que les revelacions de Snowden han fet prendre consciència a molts internautes que la xarxa dista molt de ser un lloc privat i que no només la NSA espia les seves dades, sinó que també ho fan les mateixes empreses on compren. Hi ha unes normes que no permeten saber nom i cognoms de la persona, però més enllà d'això tot el seu rastre a internet és registrat, estudiat i venut per després poder enviar-li publicitat d'acord amb el seu perfil d'usuari. Tot plegat prou desagradable quan ho descobreixes.

'Start-ups' protectores

No ens ha de sorprendre, doncs, que hagin sorgit en els últims mesos bastants projectes en la direcció de desenvolupar programes i dispositius que permetin al comú dels mortals gestionar les seves dades amb la tranquil·litat que no seran espiades ni pel govern de torn ni per les grans empreses. Existeixen des de fa anys extensions per al navegador -com Collusion, Do Not Track Me i Mask Me, totes tres per Chrome- que ens informen de quines empreses rastregen la nostra navegació i els amaguen les nostres dades, però fins ara passaven desapercebudes.

No obstant això, en els últims sis mesos la seva difusió ha augmentat notablement; el mateix ha passat amb l'ús de xarxes VPN i altres sistemes de comunicacions xifrades a través d'internet, que s'han disparat. Però ara els desenvolupadors s'han centrat a protegir els nostres núvols de fitxers i dades, de manera que evitem serveis com Dropbox, Google Drive i Sky Drive de Microsoft, que pel que sembla es van mostrar força tous amb les exigències de la NSA.

Un dels primers desenvolupaments llançats ha estat Lima, un projecte finançat en la plataforma de crowdfunding Kick-starter, que buscava 69.000 dòlars per arrencar i n'ha aconseguit 1,2 milions. Lima és un petit dispositiu amb dues entrades USB i capacitat de crear una xarxa wifi privada. Només cal connectar un disc dur al port USB per crear un servidor privat que s'utilitza com a base per sincronitzar les dades del telèfon, la tauleta, el portàtil, etc. Sempre sense connectar-se a internet.

Núvols privats

Younity és una aplicació que fa la mateixa funció que Lima, però fent servir el mòbil de l'usuari com a creador de la xarxa wifiprivada i el disc dur de l'ordinador com a servidor. Younity crea en aquest disc dur un espai xifrat a part, al qual després només es pot accedir des del mòbil o la tauleta, de manera que aquesta es fa servir per passar per streaming les dades a un altre dispositiu, que també ha de tenir el programa instal·lat.

Altres serveis semblants són Seafile i OwnCloud, però en canvi se centren a convertir els servidors externs que fan servir els usuaris en fortaleses privades inaccessibles per l'arrendador del servei, de manera que el resultat és el mateix que si féssim servir un núvol privat. Els dos projectes funcionen també sobre un servidor propi, que pot ser un ordinador antic configurat per a tal funció, amb la qual cosa es reforça la privacitat.

Finalment, Lavabit és el sistema de correu xifrat que va fer servir Snowden per comunicar-se amb els periodistes, la qual cosa li va donar una fama mundial fins que les pressions del govern dels EUA van obligar-lo a tancar. No obstant això els seus desenvolupadors prometen tornar amb una nova proposta anomenada Dark Mail. Es tracta d'una aplicació de xifrat de correus que llançaran aviat i que serà senzilla de fer servir.

stats