Empreses 03/06/2012

L'aire del nord que vol capgirar Fersa

La companyia de renovables ha rebutjat l'opa de la danesa Greentech i ja cotitza en mínims històrics

Ignasi Pujol
2 min
L'aire del nord que vol capgirar Fersa

Fersa és l'única empresa catalana independent d'energies renovables (és a dir, que no forma part d'un gran conglomerat empresarial, com un grup constructor) que cotitza a la borsa.

L'empresa va néixer l'any 2000 i va fer el salt al parquet el 2006. Fersa ha viscut dues novetats importants durant els últims mesos. La primera és que el 16 de març va nomenar president del consell d'administració Francesc Homs i Ferret, exconseller d'Economia amb el president Jordi Pujol. Homs va substituir en el càrrec José María Roger Ezpeleta, fundador de la companyia.

L'altra fita en el calendari de l'empresa ha estat l'oferta pública d'adquisició (opa) hostil presentada pel grup danès Greentech Energy Systems. La companyia nòrdica, controlada per la italiana GWM Renewable Energy, va anunciar la seva opa pel 100% de Fersa el 13 d'abril.

Oposició

Però l'opció danesa no va ser ben acollida al consell d'administració de Fersa, que va rebutjar l'oferta de Greentech en considerar que infravalorava l'acció de la companyia catalana.

La proposta del grup danès és pagar 0,40 euros per cada acció de Fersa, una xifra que suposa valorar l'empresa en 56 milions d'euros (la xifra està a anys llum dels 43.000 milions d'euros d'Inditex, que aquesta setmana s'ha erigit en el líder de l'Íbex-35). Els títols de Fersa cotitzaven aquesta setmana a prop de 0,33 euros, amb una davallada acumulada del 53% des de principis d'any.

Greentech va posar algunes condicions per tirar endavant la seva oferta de compra sobre Fersa. La companyia condiciona l'opa a assolir el 50% dels drets de vot de l'empresa i insisteix que no veu viabilitat en el futur de la companyia sense aliar-se amb una altra empresa. S'ha de tenir en compte que el comprador assumiria un deute de 240 milions d'euros. Si l'opa prosperés, la societat resultant sumaria parcs eòlics amb una potència instal·lada de 600 megawatts, amb l'objectiu de construir-ne mil més l'any que ve.

Resultats

Junts obtindrien uns ingressos de 120 milions d'euros, amb un resultat brut d'explotació (ebitda) de 80 milions i un endeutament de 480 milions.

Durant el primer trimestre del 2012 Fersa va facturar 11 milions, un 13,6% més que en el mateix període de l'any anterior, però va perdre 1,05 milions, enfront d'uns guanys de 2,14 milions. La moratòria de les primes a les renovables a Espanya i un creixement desordenat (la companyia té parcs planificats a l'Índia, Montenegro, Estònia, Polònia i Panamà) són les principals amenaces de Fersa.

Els seus principals accionistes són el grup navarrès Enhol, amb un 22,44% del capital de la companyia; Banco Mare Nostrum (7,98%); Comsa Emte (7,68%); Catalana Occident (7,51%); Banc Sabadell (3,80%), i algunes fortunes catalanes, com Liliana Godia Guardiola (4,55%) i Alfonso Líbano Daurella (2,70%).

stats