06/05/2012

L'Íbex remuntarà el segon trimestre

2 min
L'Íbex remuntarà el segon trimestre

Els economistes van encertar les previsions del primer trimestre. L'índex d'expectatives borsàries (Iebe) va aventurar que l'Íbex-35 tancaria al març al voltant dels 8.100 punts en l'escenari més pessimista. Al final ho va fer en els 8.008 punts, una situació que confirma les anàlisis fetes. El Col·legi d'Economistes espera ara que el segon trimestre d'enguany tanqui en els 7.800 punts.

Els experts que participen en l'enquesta que elabora el col·legi consideren que l'evolució de l'índex borsari no es basarà tant en les variants empresarials com en les dades macroeconòmiques del país. Els economistes no veuen indicis clars de reactivació econòmica que pugui derivar en la regeneració de la confiança perduda, una de les variables més importants per a l'inversor. L'atur segueix sent la variable macroeconòmica més deteriorada i que té un efecte més gran en l'ànim dels consumidors.

L'índex d'expectatives borsàries preveu que els tipus d'interès es mantindran en nivells estables i sense variacions rellevants. L'encariment del preu del petroli podria afegir més incertesa a l'economia. El resultat de les eleccions franceses també pot tenir conseqüències en els mercats europeus.

El Col·legi d'Economistes elabora un altre indicador que es relaciona directament amb el borsari. L'enquesta de confiança per als mesos vinents mostra com el 76,2% dels economistes consideren que la situació actual és pitjor que la de fa un any, mentre que un 21% creuen que és igual i per a la resta (2,6%) ha millorat.

Incertesa de l'Iese

Si repassem més índexs, l'escola de negocis Iese ha donat a conèixer recentment l'últim estudi que anomena d'"incertesa econòmica" corresponent al mes d'abril. Els dubtes sobre el bo espanyol a mitjà termini i la seva diferència respecte a l'alemany i l'evolució de les empreses de l'Íbex han incrementat considerablement, en 16 punts, i han arribat, així, als 124 punts en una escala que arriba fins als 200.

Aquest augment mostra que els dubtes sobre la solvència de l'economia espanyola segueixen sent alts i que les mesures adoptades pel govern central no han apaivagat el sentiment d'incertesa, assegura el professor de l'Iese Miguel Ángel Ariño. Segons aquest estudi, el deute espanyol ha incrementat el seu nivell d'inseguretat en 15 punts (s'ha situat en els 214), però és el mercat borsari, amb un increment de 26 punts, el que ha experimentat un repunt més elevat de la incertesa.

La volatilitat dels mercats borsaris europeus del mes passat i fets extraordinaris com l'expropiació a Repsol de la seva filial argentina YPF, o fins i tot la més recent realitzada pel govern bolivià a Red Eléctrica, han trencat una ratxa de reducció de la incertesa experimentada en els tres primers mesos de l'any. El mercat de divises i, especialment, el petroli segueixen mantenint el seu nivell d'inseguretat en nivells molt baixos.

stats