05/05/2013

L'Íbex clourà el juny en els 8.100 punts

2 min
L'Íbex clourà el juny en els 8.100 punts

La previsió del primer trimestre es va complir. El Col·legi d'Economistes va estimar que l'Íbex tancaria el març al voltant dels 7.900 punts i al final l'índex selectiu va acabar el primer trimestre en els 7.920 punts. Ara els experts han tornat a presentar les seves expectatives per al següent trimestre, que acaba al juny, amb l'objectiu d'arribar als 8.100 punts, amb una forquilla d'un 5% amunt o avall.

Els economistes consideren que encara hi ha una gran indefinició i incertesa al voltant de l'economia europea i espanyola, provocada principalment per la manca de confiança dels mercats, cosa que fa que les previsions respecte al primer trimestre es mantinguin estables.

De fet, si es concreten les previsions del Col·legi, encara s'estaria per sota del nivell a què l'Íbex va tancar l'any passat (8.167 punts). Els experts argumenten que els tipus d'interès reduïts dels dipòsits bancaris poden fer que els inversors busquin alternatives més atractives, com ara la renda variable, cosa que tindria un impacte positiu en el selectiu espanyol. Precisament, el reelegit president de Borses i Mercats Espanyols (BME), Antonio Zoido, va admetre a la junta d'accionistes d'aquesta setmana passada "la reducció de la liquiditat, que ha encarit el cost de transacció per a l'inversor".

Posicions curtes

Aquesta caiguda del nivell de liquiditat també ha tingut a veure amb la limitació de les vendes en curt (apostes sobre accions a la baixa). Segons Zoido, la prohibició de les posicions curtes en les companyies cotitzades ha contribuït a "deteriorar els volums de contractació en la renda variable i en derivats".

En aquest sentit, després de la suspensió de les restriccions a les posicions curtes, la liquiditat i el cost de negociació "han millorat progressivament", va destacar l'informe de BME corresponent al primer trimestre d'enguany. La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va suspendre les posicions curtes el 23 de juliol del 2012 per reduir la tendència baixista de la borsa. Després d'una pròrroga al novembre, el regulador va aixecar la prohibició a finals del gener passat.

El nombre de negociacions es va incrementar un 43,1% respecte al quart trimestre del 2012. Segons els resultats de BME, el cost de transacció per a l'inversor va registrar una reducció de tres punts bàsics, i va tornar als nivells previs a les restriccions.

En tot cas, BME va obtenir un resultat net de 33 milions el primer trimestre de l'any, cosa que va suposar una caiguda del 7,1% sobre el mateix període del 2012. L'evolució és ben diferent respecte a finals de l'any passat, perquè l'increment dels primers tres mesos llavors va ser del 8,6%.

Els ingressos entre el gener i el març van arribar als 73 milions, un 5,6% menys en relació als primers tres mesos de l'any passat. Els costos operatius es van situar en 25,2 milions, amb un lleuger augment del 0,3%.

stats