Empreses 14/02/2016

Joan Miquel Espada: “Qualsevol idea de negoci necessita programadors, la demanda és espectacular”

Conseller delegat de Getupcode, empresa de ‘headhunting’ per a programadors

Paula Solanas
2 min
Joan Miquel Espada:“Qualsevol idea de negoci necessita programadors,  la demanda és espectacular”

Feu subhastes de programadors per trobar-los feina. Amb empreses com Jobandtalent, LinkedIn i InfoJobs, ¿no està saturat el negoci de les ofertes laborals?

Aquests exemples no són la nostra competència directa. De fet, a Getupcode no hi trobaràs anuncis ni llistes eternes de currículums. Volem trencar amb els models de headhunting clàssics. La majoria d’aquestes empreses no coneixen el seu producte i no tenen cap via per demostrar els coneixements dels professionals que recomanen. Nosaltres diem a les empreses quins llenguatges de codi domina un desenvolupador, a través de fer-los unes petites proves que fan de filtre. Els directors de tecnologia reben un munt de currículums i les empreses de headhunting acaben cremant la seva marca, perquè envien molts perfils que no els encaixen.

Tu ets enginyer informàtic, vas anar a buscar un sector que coneixes bé.

Quan comences a escalar cap a tasques de direcció, part del teu temps consisteix a dedicar-te a la captació de personal. Aleshores t’adones de la dificultat de trobar programadors i, encara més, de trobar-ne de bons. En un primer moment, ens vam inspirar en els marketplaces per contractar professionals freelance, però no va saltar la guspira. De fet, ja ens havien seleccionat en el programa Lanzadera a València amb aquesta primera idea, cosa que ens ha permès accedir a una línia de crèdit de 200.000 euros. Per sort ho van entendre bé i vam decidir replantejar el model. Ara els programadors reben ofertes de diferents empreses durant cinc dies i fan públic el seu salari actual i la quantitat que volen guanyar. Tot i així, ens hem trobat que es mouen més per un projecte tecnològic engrescador que no pas per un sou elevat. Les empreses, que són el nostre client, poden fer contraofertes i quan es col·loca el treballador nosaltres cobrem el 15% del seu salari brut durant el primer any.

Heu basat la idea en l’empresa nord-americana Hired, que va facturar 10 milions de dòlars el 2014. ¿Voleu reproduir aquest fenomen a Europa?

No internacionalitzar-se és un error. El nostre racó a Europa serien ciutats tecnològiques com ara Berlín, que s’està convertint en una fàbrica de start-ups i acabarà passant per davant de Londres. Volem anar més ràpid que Hired a omplir les ciutats europees a les quals, en mentalitat, ens assemblem més. Hem d’estudiar en quins mercats obrirem, però això dependrà de la següent ronda de finançament de 350.000 euros que esperem tancar a l’octubre.

Us està ajudant el moment dolç del sector tecnològic a Barcelona. Què passarà quan s’acabi?

Com qualsevol bombolla, ara estem en plena rampa de creixement, que no s’aturarà fins al 2019 com a mínim. Caldrà veure com s’abordarà el 2020. Podria representar una frenada en la facturació, però quan passi ja ens prepararem bé per escalar el model cap a altres sectors. Ara mateix la demanda de programadors és espectacular. Qualsevol projecte que es posi en marxa necessita com a mínim un o dos programadors; no hi ha cap idea de negoci que no faci servir la tecnologia. Moltes empreses tenen subcontractes, però has de tenir molt clar amb qui et cases i acceptar diferents nivells de risc. Des del juny hem facturat 18.000 euros i el nostre objectiu és tancar el 2016 amb 150.000 euros i 25 programadors col·locats.

stats