Empreses 07/02/2016

Iris San Martín:“A Silicon Valley s’escolta més els joves, aquí encara costa”

directora executiva de FormalDocs, empresa de contractes ‘online’

-paula Solanas
3 min
Iris San Martín:“A Silicon Valley s’escolta més  els joves, aquí encara costa”

FormalDocs és una plataforma web que permet fer contractes senzills per internet i estalviar-te pagar un advocat. Els voleu prendre la feina? Això mai! No ho hem enfocat com una extinció dels advocats, sinó que servim propòsits diferents. Un advocat sempre serà útil per a situacions més complexes en què es requereixi assessorament. No ens podem considerar competència, som sistemes coexistents. De fet, al Col·legi d’Advocats de Madrid ens van reconèixer com una de les iniciatives més innovadores en un fòrum sobre dret i tecnologia. La resposta que rebem del sector també ha sigut positiva.

De fet, tu vas estudiar dret i ADE. Després d’acabar la carrera vaig començar a treballar en un despatx d’advocats i va ser allà on vaig veure que es cobrava un preu molt alt per serveis que ens costaven molt poc de fer. Em vaig adonar que això es podia automatitzar i que el que fèiem al despatx de manera interna ho podíem oferir al públic a través d’un software senzill. La idea és donar una eina perquè qualsevol persona sense formació jurídica pugui crear un contracte de manera econòmica. Vam començar amb els que són més comuns, com el de lloguer, el de venda de cotxes de segona mà o el de prestació de serveis. Moltes vegades es busquen models de contracte per internet, per estalviar diners, i no saps mai si estan actualitzats segons la legislació vigent. Al principi era un servei més enfocat a particulars, però molt aviat traurem un servei de subscripció exclusivament per a empreses, i que estarà dirigit a immobiliàries, gestories i, fins i tot, despatxos d’advocats.

¿Un producte així es pot internacionalitzar fàcilment? Nosaltres creiem que sí, però de moment ens volem centrar a consolidar la nostra posició a Espanya i convertir-nos en referent. De moment hem facturat la quantitat suficient per validar el negoci a petita escala i volem anar creixent. Als Estats Units ja hi ha dues empreses molt importants que exploten aquest model, que són LegalZoom i RocketLawyer, i creiem que hi ha molt de mercat a la Unió Europea. Cada vegada hi ha més relacions comercials entre països, o sigui que fan falta eines que les facilitin.

L’any 2013 vas guanyar el programa Yuzz del Santander amb aquesta idea i vas poder fer un viatge a Silicon Valley per explorar oportunitats de negoci. Et va fer canviar el teu plantejament? Més aviat em va servir per acabar de decidir-me a llançar el negoci de manera professional. Allà, si tens un idea, al cap d’una setmana ja tens inversors i tot va molt de pressa. Em vaig adonar que no m’havia d’esperar a tenir molta experiència, sinó que havia fer-ho de seguida i veure fins on podia arribar.

Tens 27 anys, ¿creus que això t’ha tancat algunes portes a l’hora de trobar inversors? D’entrada crida l’atenció que siguis jove, però un cop comences a raonar la teva idea i argumentar el que vols fer, la gent acostuma a fer-te cas. En aquest sentit, a Silicon Valley s’escolta més els joves, mentre que aquí encara costa. Per això també és important rodejar-te de gent amb experiència que et complementi. A l’empresa hem incorporat un director financer amb molta experiència, que ha atret altres inversors, com un directiu de Hewlett-Packard que treballa a Califòrnia i un soci de Cuatrecasas. Ells han finançat la primera ronda per consolidar a Espanya.

stats