TECNOLOGIA
Empreses 11/11/2012

Han tocat sostre els 'smartphones'?

Les minitauletes i la falta d'usabilitat per al creixent nombre d'aplicacions limiten els telèfons intel·ligents

Jordi Sabaté
3 min
Han tocat sostre els 'smartphones'?

L'any 1999 va ser potser el millor en la història de Nokia, no tant per les seves vendes com per la popularitat que va guanyar el seu model 8110, que va ser usat per l'actor Keanu Revees a Matrix , una pel·lícula que va marcar una època i una estètica. En aquell moment Nokia ja era el primer productor mundial de mòbils i ho va continuar sent una dècada més.

Però el món de la tecnologia evoluciona de manera capritxosa, molt influït per les innovacions disruptives, i quan internet va arribar al mòbil Nokia no va saber adaptar-s'hi tan bé com els seus competidors. Primer BlackBerry i després Apple i Samsung van construir telèfons més fàcils de fer servir en un entorn que començava a deixar de ser el de les trucades de veu per assemblar-se més al dels ordinadors. Avui l'iPhone 3G i el Samsung Galaxy S ja són llegenda, com també el Nokia 8110.

¿Podria passar una cosa semblant al que li ha passat a Nokia als telèfons d'Apple i Samsung? Al cap i a la fi, la BlackBerry Bold també és un model llegendari i Research In Motion (RIM), l'empresa que el va fabricar, pateix la pitjor crisi de la seva història. De moment, si mirem les xifres, no hi ha senyals d'alarma. Potser en un futur els telèfons intel·ligents ( smartphones ) passaran al calaix dels estris oblidats, però a curt termini els 665 milions d'unitats venudes fins ara parlen d'un moment de màxima expansió.

La consultora Gardner assegura fins i tot que el 2015 s'arribarà als 1.000 milions de smartphones col·locats en el mercat. Paral·lelament, Apple, en el seu últim informe, parla de 26,9 milions d'iPhones venuts durant el quart trimestre del seu exercici fiscal, cosa que representa un creixement del 58% en nombre d'unitats sobre el mateix trimestre de l'any anterior. No obstant, Nokia l'any 1999 també mostrava un creixement interanual d'un 92% en nombre d'unitats venudes...

Petits... i cars?

La veritat és que alguns factors podrien indicar que el concepte de smartphone ha tocat el seu sostre evolutiu i que ja no té més marge de millora, cosa que, en el mercat actual, equivaldria a una condemna a mort. Només cal passejar pels carrers de les ciutats més turístiques, i veure més d'un visitant fent servir els seus iPads per fer fotografies, per adonar-se que alguna cosa no acaba de funcionar.

L'iPad és un dispositiu incòmode de dur a sobre i, per tant, la imatge d'un turista usant-lo fa pensar que els lleugers iPhone i Samsung Galaxy S estan molt lluny de cobrir les seves necessitats. Potser per les petites pantalles o potser pel preu excessiu -sobre els 600 euros-, el cas és que cada vegada més persones opten per les tauletes, en lloc dels smartphones , per fer determinades funcions a peu de carrer.

Aquesta tendència s'ha vist reflectida en les últimes setmanes en el llançament de diversos models de tauleta de set polzades, més lleugers i barats que els clàssics i que sembla que tenen més el seu lloc al carrer que a les cases. Amb aparells com el Nexus 7 o l'iPad Mini, potser es multiplicarà el nombre de turistes que utilitzen tauletes en lloc de smartphones per fer fotos o consultar la guia turística.

Un altre indici de l'ambient enrarit al sector podrien ser les paraules de Steve Wozniak, cofundador d'Apple juntament amb Steve Jobs, sobre el nou iPhone 5, que no van ser precisament de benvinguda. Wozniak va dir que "no és més que un iPhone 4S allargat". En realitat, excepte pel processador i la pantalla, té poques novetats significatives fins i tot respecte a l'iPhone 4.

També crida l'atenció el relleu a Apple de Scott Forstall, vicepresident de programariper al sistema operatiu iOS. Forstall ha estat l'encarregat del funcionament informàtic de l'iPhone gairebé des del principi, i no seria incoherent pensar que la companyia vol aprofitar el seu acomiadament per donar un cop de timó a l'evolució d'un programari que no ha variat el seu entorn gràfic des del 2007.

Alguns analistes, però, creuen que el problema dels smartphones no és el programari, sinó el fet de tenir una pantalla massa petita per realitzar amb comoditat el creixent nombre d'operacions complexes que volen els usuaris. És possible que el llançament del programa d'ordres de veu Siri fos un intent per part d'Apple de superar les limitacions de la pantalla -dotant l'iPhone d'un equivalent acústic del teclat i el ratolí-, però actualment el seu èxit és força discret. Tampoc han triomfat els seus homòlegs per a Android.

Ara es disparen els rumors sobre futurs telèfons fabricats per Amazon o Microsoft, però els consellers delegats de les respectives empreses es limiten a deixar una porta oberta, encara que sense gaire convicció. Qui sí que ha llançat un nou model de smartphone és Google, que vol que el seu Nexus 4 es vengui a 299 euros, un preu molt per sota del cost de fabricació.

stats