IMPRESSORES
Empreses 30/11/2014

HP lidera des de Barcelona la revolució 3D

La companyia desenvolupa a Sant Cugat les impressores en tres dimensions amb què vol recuperar terreny perdut

Josep Pastells
3 min

Fins fa ben poc, Hewlett-Packard no disposava de tecnologia pròpia en productes 3D al mercat. L’any passat la presidenta mundial de l’empresa, Meg Whitman, va anunciar que entrarien en aquest segment amb una tecnologia revolucionària. Fa tot just un mes, el 29 d’octubre, les expectatives despertades per aquest anunci es van satisfer amb la presentació a Nova York de la Multi Jet Fusion, que es desenvolupa a Sant Cugat del Vallès, el centre mundial de l’empresa en impressió 3D. “Es tracta de la primera tecnologia disruptiva que apareix en molts anys. Soluciona els tres principals problemes actuals de la impressió 3D: el preu, la velocitat i la qualitat”, afirma Ramon Pastor, vicepresident i director general del negoci d’impressió en gran format i 3D de HP. Pastor, que aquesta setmana va participar en la quarta Jornada Empresa i Coneixement a Girona, assegura que la tecnologia d’impressió en 3D contribuirà a accelerar la innovació. “Els temps de creació de models de prova són més reduïts. Això ajudarà a fer rectificacions més ràpides i permetrà que el producte final arribi abans al mercat”, vaticina abans de remarcar: “Encara no tenim cap model; ara tenim la tecnologia i estem desenvolupant productes que començaran a sortir l’any 2016”.

A més del desenvolupament de les tecnologies i dels productes, el centre de Sant Cugat assumeix la direcció del negoci. En preguntar-li pels motius pels quals HP Barcelona ha aconseguit ser la seu mundial en aquest camp, Pastor destaca: “La companyia ha considerat d’alt valor la nostra proposta tecnològica”. De fet, la tecnologia Multi Jet Fusion ha nascut de la mà d’enginyers del centre que feia temps que investigaven en col·laboració amb un equip de Palo Alto. Pastor també es refereix al “llarg historial d’èxits en innovació” i a la “provada capacitat per desenvolupar productes estratègics que han suposat una revolució en el món de la impressió digital”.

El consell de ministres va autoritzar fa tres setmanes concedir una ajuda de 21 milions a HP per potenciar la R+D+i en noves tecnologies i nous materials per crear una impressora 3D més ràpida (“deu vegades més que la més veloç del mercat”, assegura Pastor), barata i de més qualitat, amb l’objectiu de superar les principals barreres perquè aquesta tecnologia es pugui adoptar massivament. Pastor explica: “Rebrem 5,31 milions en concepte de subvenció i 15,94 milions en un préstec que haurem de retornar en cinc anys. Aquesta inversió és el resultat d’un concurs: com altres grans companyies, vam presentar una proposta per optar a formar part del Pla d’Investigació Científica i Tècnica i d’Innovació del ministeri d’Indústria”.

La proposta de HP preveia una aposta a llarg termini per desenvolupar tecnologies i productes reals en el camp del 3D que ja estan en una fase avançada. Comportarà la creació de desenes de llocs de treball en les àrees de R+D, operacions, finances i màrqueting, tot i que Ramon Pastor no vol precisar quants empleats treballaran en el projecte ni quin n’és el pressupost total. “Hem d’estar molt atents a la competència”, argumenta abans de referir-se a “la gran oportunitat de mercat” que s’obre davant seu. “L’any 2018 el volum global de negoci en aquest àmbit, a tot el món, serà de 12.000 milions de dòlars americans”, remarca.

La impressió en 3D que es desenvolupa a Sant Cugat tindrà nombroses aplicacions en l’àmbit de la salut: audiòfons, aparells d’ortodòncia, pròtesis, exoesquelets per a persones amb mobilitat reduïda... “Estem segurs que també tindrà molt d’èxit en el món de la joieria”, comenta Pastor. I afegeix altres aplicacions: “Vambes per córrer perfectament adaptades al peu i, per descomptat, qualsevol producte o peça de maquinària”. Actualment només s’imprimeix en 3D amb plàstic i amb resina. El repte de HP és aconseguir-ho amb metalls i amb materials que condueixin l’electricitat.

HP Barcelona té més de 2.000 treballadors, de 61 nacionalitats diferents. Acull onze negocis amb responsabilitats europees o mundials, com ara la seu mundial d’impressió en gran format. A més, disposa d’un laboratori de R+D on més de 400 enginyers desenvolupen productes i tecnologies d’impressió digital (incloent-hi el 3D). El centre inverteix anualment 50 milions d’euros en R+D, sense comptar la inversió en 3D.

stats