FINANCES
Empreses 09/12/2012

Grifols ja té un terç d'accionistes als EUA

Estudia ampliar les accions que cotitzin al Nasdaq i anuncia que tornarà a pagar dividend el 2014

Toni Garganté
2 min
Grifols ja té un terç d'accionistes als EUA

La reducció del deute és una estratègia prioritària per a Grifols. Ho ha estat durant els dos últims anys, i ho segueix sent ara, coincidint amb el llarg procés de compra de Talecris, el grup nord-americà que ha permès convertir la companyia familiar catalana en la tercera del món en hemoderivats.

L'endeutament financer net es va situar en els 2.519,1 milions d'euros a finals del setembre passat, cosa que suposa una reducció fins a 3,16 vegades en la ràtio que mesura el deute sobre l'ebitda (beneficis abans d'interessos, impostos i amortitzacions), que ja va mostrar que era inferior a les 3,55 vegades del segon trimestre de l'any i molt per sota de les 4,34 vegades del desembre del 2011.

Aquest despalanquejament s'ha aconseguit sense aturar les inversions de 414,5 milions previstes en el programa 2012-2015. El 40% d'aquesta xifra es destinarà al mercat espanyol.

En canvi, l'empresa va haver d'interrompre la retribució als accionistes, en part perquè el sindicat de bancs que van finançar la compra de Talecris ho va demanar, però també pel convenciment de l'equip directiu de Grifols. L'empresa no ha repartit dividends els dos últims anys. Un cop ha passat el pitjor i s'han suavitzat els índexs del deute, el grup ha plantejat una bateria de propostes per millorar la cotització dels títols a la borsa i retornar el pagament als accionistes.

Petita ampliació

La primera d'aquestes derivades és que Grifols ha comprovat que la base accionarial de l'empresa va diversificant-se, en consonància amb els plans de creixement del negoci fora d'Espanya. Segons la directora financera, Núria Pasqual, un terç dels accionistes ja són dels Estats Units (EUA), el gran mercat de creixement. D'aquesta manera, la junta d'accionistes de la setmana passada va aprovar autoritzar el consell d'administració perquè consideri la possibilitat que les accions de classe A cotitzin a la borsa nord-americana de valors tecnològics Nasdaq.

Els títols de classe B sense vot ja circulen al mercat novaiorquès. "No necessitem més finançament, senzillament es tracta d'ampliar la base d'accionistes", tenint en compte que hi ha fons d'inversió americans que només estan autoritzats a invertir si els títols d'una companyia cotitzen al Nasdaq, va explicar Pasqual.

La junta també va aprovar una emissió d'accions de classe B alliberada, una manera de remunerar els accionistes en temps de sequera de dividends. Cada accionista rebrà de manera gratuïta un títol nou per cada 20 accions antigues. L'ampliació té un import nominal d'1,63 milions i suposarà la circulació de 16,3 milions d'accions.

Actualment, el capital de l'empresa és de 117,9 milions. Després d'aquesta ampliació, que publicarà demà el Borme, arribarà als 119,5 milions. Finalment, la junta va ratificar que en un termini d'un any es pugui desdoblar ( split ) totes les accions en la proporció de dues accions noves per una d'antiga.

stats