XARXES I MITJANS
Empreses 25/09/2016

Gab: el Twitter dels ‘trolls’ partidaris de Trump

El moviment conegut com els Alt-Right, molt pròxim al candidat republicà, abandona les principals xarxes socials per la censura i crea la seva pròpia per “expressar-se lliurement”.

Jordi Sabaté
4 min
Gab: el Twitter dels ‘trolls’ partidaris de Trump

La pàgina d’inici de Gab.ai és un enorme espai en blanc amb una casella per demanar torn d’invitació per entrar en aquesta xarxa i, a l’extrem superior esquerre, en grans lletres, una cita de l’escriptor angloindi Salman Rushdie: “Què és la llibertat d’expressió? Sense la llibertat d’ofendre, deixa d’existir”.

Aquest és l’eslògan de Gab: expressar-se en llibertat per ofendre i insultar, sempre que no s’amenaci de mort o es comparteixi material personal íntim, és a dir, sempre que no es vulneri la llei. Així que la gent que entra a Gab ho fa per expressar-se lliurement i més enllà de la correcció política. Els seus integrants es creuen una mena de perseguits i se senten identificats amb els colons del Mayflower, els radicals que al segle XVII van arribar a la costa est dels EUA fugint de la persecució religiosa a Europa.

Aquesta xarxa té poc més d’un mes de vida, però ja són més de 50.000 les persones que fan cua per entrar i participar-hi, mentre que al seu interior s’hi comuniquen prop de 20.000 usuaris. Són xifres baixes, i probablement no arribaran a assolir números més rellevants, així que no seria interessant parlar d’aquesta xarxa si no fos pel perfil polític dels seus integrants: l’extrema dreta digital. És l’autodenominada Alt-Right, que se sent perseguida a Facebook, Twitter i altres fòrums per les seves opinions.

Els Alt-Right són una barreja heterodoxa -ultrallibertaris, supremacistes blancs, xenòfobs antiimmigració, racistes, ultranacionalistes, neonazis, anarcoliberals i, sobretot, neomasclistes- que s’han dedicat des del 2014 a insultar, perseguir i assetjar a les xarxes a tot tipus de personatges més o menys públics que no siguin del seu grat. Començant per les dones creadores de videojocs, a les quals han ciberassetjat fins a insinuar que es prostituïen per aconseguir bones ressenyes.

De fet, la polèmica batejada com a gamegate, una sèrie d’onades de piulades i comentaris a Facebook contra algunes famoses dissenyadores de videojocs feministes, està en l’origen dels Alt-Right. Tot va començar amb els comentaris despectius del periodista tecnològic ultraconservador Milo Yiannopoulos, editor de Beitbart News, un mitjà que dóna suport a Donald Trump.

Yiannopoulos va publicar una sèrie de piulades denigrants cap a diverses dissenyadores i va rebre el suport de nombrosos participants de la plataforma 4Chan, fins a la data la més políticament incorrecta que es podia trobar a la xarxa. Però el fundador de 4Chan va censurar els comentaris i va provocar l’escissió d’un fòrum anomenat 8Chan, on van marxar tots els usuaris de l’ala dretana.

A partir de llavors els Alt-Right no han fet més que créixer a força de fer soroll a les xarxes insultant i perseguint homosexuals (tot i que Yiannopoulos es defineix com a tal), minories racials (sobretot negres, però també àrabs) i fins i tot polítics republicans que expressessin objeccions a les idees de Trump, per qui senten un gran entusiasme i a qui donen suport a través de diversos mitjans digitals com el citat Breitbart News o el grup Judicial Watch.

Judicial Watchés una mena de Manos Limpias que des dels anys 90 té l’obsessió de perseguir judicialment la família Clinton. Està darrere del hashtag a Twitter #crookedhillary, amb què s’acusa la candidata presidencial de corrupta. Tal ha arribat a ser la simbiosi entre els Alt-Right i Donald Trump que el president de Breitbart News, Steve Bannon, ha passat a ser assessor principal de la campanya presidencial. Com a resultat, el volum d’ofenses i idees ultres expressades per Trump s’ha disparat.

Ara l’últim moviment tàctic dels Alt-Right ha sigut despoblar les xarxes socials convencionals i crear Gab després que el seu líder, Milo Yiannopoulos, fos expulsat per sempre més de Twitter per dir “tia negra” a l’actriu Leslie Jones pel seu paper a la pel·lícula Caçafantasmes al juliol. Setmanes després l’emprenedor digital Andrew Torba, també ultra, que té una companyia de publicitat en línia, va anunciar la creació de Gab, un espai a la mida de Yiannopoulos on, segons ell, “es respectarà la llibertat d’expressió”.

L’aspecte gràfic de Gab és molt similar al de Reddit, un lloc de fòrums temàtics, i el seu logo és una granota que ve a simbolitzar la mascota dels Alt-Right, Pepe the frog, símbol també de l’home blanc, anglosaxó, cristià i heterosexual, subjugat per les minories racials i culturals.

És aviat per valorar l’èxit d’aquesta iniciativa i endevinar si anirà més enllà de les eleccions presidencials dels EUA del novembre, però la veritat és que en aquest moment s’ha convertit en una mena de think tank. No obstant això, la prestigiosa revista Wired ja s’ha posicionat en contra Gab.

Wired ha titllat Gab de bombolla que es dedica a defugir la responsabilitat davant les normes socials de respecte i convivència. Per a Wired, l’únic avantatge de Gab per als Alt-Right és que podran sentir ressonar les seves pròpies veus sense que cap presència discordant n’alteri l’ecosistema.

stats