Empreses 07/12/2014

Francisco Martín: “Els sistemes de predicció de dades són la revolució 3.0”

Cofundador de BigML, empresa especialitzada en solucions de ‘big data’ i tecnologies de predicció

i
Andrea Rodés
3 min

Vas venir de València a Barcelona per fer un doctorat en intel·ligència artificial (IA) i has acabat d’emprenedor a Oregon... Sóc enginyer informàtic. Vaig venir a Barcelona a fer el meu doctorat en IA en un programa impulsat pel CSIC. Durant aquella època vaig crear la meva primera empresa, en què dissenyàvem sistemes de predicció de dades. Per exemple, si una determinada pòlissa d’assegurances es podia concedir o no. Va ser el primer spin-off del CSIC en l’àmbit de la IA! Era l’any 1999, i a Espanya encara hi havia poques spin-off que sortissin de la recerca universitària. De la gent que treballava a iSOCO n’han sortit empreses punteres, com Polymita i Scytl, pioners en sistemes de vot electrònic. Vam obrir nous camps professionals als investigadors, més enllà de la recerca universitària, la banca o la gran empresa, com Telefónica. No sé si això ara ha canviat, si ara a la universitat et formen per ser empresari...

Per això vas marxar als EUA? Fa uns deu anys vaig marxar a Corvallis, a Oregon, perquè volia estudiar amb Tom Dietterich, un dels millors especialistes en IA i machine learning, és a dir, que les màquines aprenguin de les dades, una cosa que ja estàvem treballant a iSOCO. Allà vaig crear una altra empresa, Strands: analitzàvem com els consumidors escolten música o veuen vídeos per després fer recomanacions. Per al sector bancari oferíem eines que analitzen les transaccions, per recomanar productes financers. Vam acabar venent algunes patents a Apple. El 2010 em vaig llançar amb una nova aventura, BigML.

Què fa BigML? La idea és que partint de l’anàlisi de dades les empreses facin ús intel·ligent de la informació que tenen a l’abast. Et trobes empreses molt sofisticades, com Google i Facebook, que ja ho fan, mentre que altres, com els bancs, no en treuen profit, en part, perquè són tecnologies molt complicades. Competim amb les tres grans: Google Predictions, Azure Machine Learning, de Microsoft, i Watson, d’IBM. Però creu-me, BigML és pionera; la gent del sector ho sap. Tenim prop de 13.000 usuaris de tot el món i hem tingut una ràpida expansió en els últims mesos. Creiem que el machine learning és el futur. Diuen que la predicció de dades és la tercera gran transformació del món web, la 3.0. Permeten predir si un empleat deixarà la companyia, si anirà a clicar un anunci... La tecnologia predictiva permet analitzar molts patrons de conducta.

Tothom parla de Silicon Valley, però no d’Oregon. Corvallis és la seu de l’Oregon State University i la ciutat que genera més patents dels EUA. És desconeguda fins i tot pels americans! És un lloc ideal, prop de Portland, amb poc estrès, fet que afavoreix la R+D.

Què has après de les experiències anteriors? Vaig cometre el mateix error dues vegades: buscar inversors institucionals, com el Banco Santander i el BBVA. No entenien el projecte. Aquesta vegada no tenim inversors institucionals, sinó una vintena de business angels de tot el món que coneixen el sector de la tecnologia de predicció. Els 17 membres de l’equip de BigML també són socis, cada un té la seva participació. Som una start-up diferent, més participativa. Hem aixecat uns tres milions de dòlars. Ja hem passat el punt d’equilibri i entre els nostres clients hi ha entitats bancàries i companyies biotecnològiques i farmacèutiques destacades, la majoria als EUA.

stats